Crucea Roşie anchetează 23.000 de cazuri de dispariție a oamenilor în contextul războiului declanşat de Rusia

57

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat luni că încearcă să afle informaţii despre 23.000 de cazuri de dispariţie în timpul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, transmite AFP.

Biroul Agenţiei Centrale de Investigaţii al CICR, înfiinţat în martie 2022 se ocupă de căutarea celor dispăruţi de ambele părţi – fie aceştia prizonieri, morţi sau despărţiţi de cei apropiaţi, arată un comunicat al Comitetului.

„Să nu ştii nimic despre cineva apropiat este un adevărat chin, o teamă permanentă. Cu această realitate tragică se confruntă zeci de mii de familii. Acestea au dreptul să ştie ce s-a întâmplat cu apropiaţii lor şi când este posibil să facă schimb de informaţii cu aceştia”, a subliniat şeful Biroului, Dusan Vujasanin.

CICR afirmă că a primit în ultimi doi ani peste 115.000 de cereri din partea unor familii din Ucraina şi Rusia, prin telefon, prin platformele online, prin poştă sau în cursul unor discuţii faţă în faţă.

Până la 31 ianuarie 2024 Comitetul, în colaborare cu mai multe societăţi naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, a ajutat 8000 de familii din Ucraina, din Rusia şi alte ţări să obţină informaţii despre cei apropiaţi, cum ar fi unde se află aceştia.

Comunicatul preluat de AFP citează mărturiile unor familii care au primit în cele din urmă informaţii despre cei căutaţi. O mamă care nu mai ştia nimic despre fiul ei de circa două luni a afirmat că în perioada respectivă a fost „ca moartă”, dar acum este „atât de bucuroasă” să ştie că acesta trăieşte.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și