Cum a ajuns Europa din nou epicentrul pandemiei. OMS: „Trebuie să ne schimbăm tactica”
Europa a ajuns din nou epicentrul pandemiei de Covid, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în contextul în care numărul infectărilor crește pe tot continentul. De vină sunt rata scăzută a vaccinării în unele zone și relaxarea măsurilor de sănătate publică. Pandemia nu s-a încheiat, și este necesară o schimbare de tactică, de la reacția față de amplificarea pandemiei, la măsuri de prevenire. Dacă nu se iau măsuri, valul patru va aduce și mai multă suferință, avertizează experții în sănătate publică, scrie BBC.
Șeful OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat într-o conferință de presă că încă jumătate de milion de europeni ar putea muri din cauza Covid, până în februarie.
El a dat vina pe ritmul scăzut al vaccinării. „Trebuie să ne schimbăm tactica, de la reacția față de amplificarea pandemiei la măsuri de prevenire”, a spus el.
Rata vaccinării a scăzut pe tot continentul în ultimele luni. În timp ce aproximativ 80% dintre oameni din Spania sunt vaccinați cu schemă completă, acest număr este mai mic în Franța și Germania – 68% și, respectiv, 66% – și mult mai mic în unele țări din Europa Centrală și de Est. Doar 32% dintre ruși au fost complet vaccinați până în octombrie 2021.
Hans Kluge a acuzat o relaxare a măsurilor de sănătate publică în Europa. Până acum, OMS a înregistrat 1,4 milioane de decese în regiune.
Maria Van Kerkhove epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că în ultimele patru săptămâni, cazurile în Europa au crescut cu peste 55%, în ciuda unei stocuri importante de vaccinuri, în timp ce Mike Ryan, director în cadrul OMS, a spus că experiența Europei este un avertisment pentru întreaga lume.
Anunțul OMS vine într-un moment în care Germania a înregistrat aproape 34.000 de cazuri zilnice de Covid în ultimele 24 de ore, o creștere record.
Acest bilanț este mai mic decât cel înregistrat în Marea Britanie, unde au fost peste 37.000 de cazuri zilnic.
Oficialii din domeniul sănătății publice sunt îngrijorați de faptul că un al patrulea val de infecție ar putea duce la un număr mare de decese și presiune asupra sistemului de sănătate. În ultimele 24 de ore, în Germania au fost înregistrate 165 de decese, față de 126 în urmă cu o săptămână.
Citește articolul integral AICI