Cum a căzut avionul de spionaj al rușilor în capcana ucraineană

180

Forțele armate ucrainene au reușit să doboare un avion rusesc de detectare radar cu rază lungă de acțiune A-50, atrăgându-l într-o capcană, a declarat analistul Tom Cooper, adăugând că a fost opera specialiștilor ucraineni în radare și rachete.

Într-un comentariu pentru Forbes, expertul a subliniat că mai multe radare situate pe teritoriul Crimeei, anexată temporar, ar fi putut fi dezactivate în timpul loviturilor de sâmbătă ale Forțelor de Apărare ale Kievului, ceea ce le-a permis să suprime acoperirea radarului inamic, lăsând bateriile de rachete supraviețuitoare din peninsulă parțial nevăzute.

Acest lucru se întâmplă în principal în nordul Crimeei, unde terenul poate masca avioanele, UAV-urile și rachetele ucrainene.

Comandanții ruși au făcut un lucru evident, dar stupid. Ei au ordonat ca unul dintre avioanele radar A-50U, care în mod normal zboară departe în sud, deasupra Mării Azov, să se deplaseze mai la nord pentru a extinde acoperirea radar peste cea mai mare parte a Crimeei„, crede Cooper.

Imaginile din satelit arată că traseul cel mai nordic al A-50 trece pe deasupra orașului Berdiansk, care se află în raza de acțiune a sistemelor Patriot. Cu toate acestea, forțele armate ucrainene ar fi putut desfășura un alt sistem de apărare aeriană, S-300, pentru a lansa atacul.

„Este posibil ca ucrainenii să fi desfășurat un lansator și un radar, precum și echipamente de alimentare cu energie pentru unul dintre cele trei SAM-uri PAC-2/3… împreună cu unul dintre radarele lor S-300„, sugerează Cooper. Forbes notează că surse rusești au raportat deja că o baterie ucraineană S-300 necunoscută până acum a fost activată înainte ca A-50 și Il-22 să fie lovite.

Este probabil ca acest sistem să fi funcționat în cooperare cu Patriot în acel moment. S-300 ar putea, de exemplu, să efectueze iluminarea inițială și să ghideze ținta de-a lungul traiectoriei către o baterie Patriot ascunsă din apropiere. După aceea, SAM-ul american ar putea să își activeze radarul pentru câteva secunde.

„Suficient de mult timp pentru a-și obține propriile date de țintire, dar prea puțin pentru ca rușii să îi detecteze în mod fiabil radiația și să o evalueze ca pe o amenințare„, explică Cooper, adăugând că, în cele din urmă, a fost o lansare de rachetă reușită.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și