Cum a devenit Marea Neagră cel mai fierbinte punct al războiului dintre Rusia și Ucraina și ce schimbări a adus ruperea acordului pentru cereale

60

Denunțarea de către Rusia a acordului pentru cereale a mutat Marea Neagră în centrul războiului dintre Rusia și Ucraina, cu bombardamente asupra porturilor ucrainene, atacuri asupra navelor civile și amenințări privind o escaladare a conflictului în regiune. O analiză publicată de The New York Times arată cum a ajuns regiunea un „butoi cu pulbere”.

Porturile Reni și Ismail, aflate la doar câțiva kilometri de România, au fost bombardate după retragerea Rusiei din acordul pentru cereale la Marea Neagră. Atacurile au vizat nu doar infrastructura portuară, ci și capacitatea Ucrainei de a continua transporturile, dar, mai important, au avut loc la doar câțiva kilometri de spațiul NATO, riscând o tensionare puternică a relațiilor bilaterale, în condițiile în care liderii alianței au subliniat că vor apăra „fiecare centimetru din teritoriul alianței”.

Președintele Turciei, un jucător foarte important în Marea Neagră, a avertizat că dacă războiul se extinde la Marea Neagră, va fi un dezastru total pentru întreaga regiune, iar președintele român Klaus Iohannis a transmis că „această escaladare prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră”.

În ciuda avertismentelor statelor riverane, incidentele au continuat, iar duminică, marina rusă a deschis focul spre o navă comercială din Marea Neagră, invocând că nava nu a răspuns apelurilor de a fi inspectată. După retragerea din acord, Moscova a avertizat că toate navele care navighează în Marea Negră către porturile Ucrainei vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare.

Nici Ucraina nu a rămas pasivă în fața de acestor evoluții ale războiului. Kievul a ripostat săptămâna trecută cu două atacuri asupra navelor rusești efectuate în două zile consecutive – demonstrând noua sa rază de acțiune cu ajutorul dronelor navale care pot lovi porturile rusești aflate la sute de kilometri de coasta Ucrainei.

De asemenea, a emis un avertisment potrivit căruia șase porturi rusești din Marea Neagră și căile de acces către acestea vor fi considerate zone aflate în „risc de război”.

Marea Neagră, în 18 luni de război

Orașele ucrainene au fost lovite în repetate rânduri în ultimul an și jumătate de rachete care au plecat de pe nave rusești staționate în Marea Neagră. În tot acest timp, deplasându-se la suprafața apei, dronele navale ucrainene se îndreaptă pe furiș, încărcate cu explozibili, spre porturile și navele rusești, o armă tot mai importantă în arsenalul Kievului.

În spațiul aerian, avioanele de supraveghere și dronele NATO și ale aliaților zboară deasupra apelor internaționale, adunând informații folosite pentru a contracara invazia Moscovei, chiar dacă Rusia umple cerul cu propriile sale aeronave.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și