Cum a murit soldatul Ivan, rusul apolitic plecat pe frontul din Ucraina pentru a-și apăra țara de Occident: „Ce sunt eu, nu sunt bărbat?”

531

Bărbatul de 30 de ani a primit ordin de mobilizare în septembrie și a ajuns aproape imediat pe câmpul de luptă din Ucraina, dornic să își apere țara. A murit în Donețk, lovit de un obuz, lăsând în urmă o fiică de cinci ani, pe fosta sa soție și pe sora de care fusese foarte apropiat, scrie The New York Times.

La scurt timp după ce a fost detașat pe front toamna trecută, soldatul rus Ivan Ovlașenko a filmat un scurt clip video în care apare îmbrăcat în haine de camuflaj, cu un fes verde de lână pe cap, stând într-o pădure cu frunze îngălbenite, în timp ce camarazii săi pregătesc un proiectil de artilerie pentru a trage spre liniile ucrainene.

„Înregistrez totul corect”, spune el, zâmbind, în clipul cu pricina. Clipul avea menirea de a-i liniști familia din Rusia, care a putut afla astfel că totul decurge bine pe câmpul de luptă. Doar că lucrurile nu au mers bine.

În septembrie anul trecut, președintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea a 300.000 de oameni pentru a consolida forțele ruse slăbite din Ucraina. Așa că numeroși ruși precum soldatul Ovlașenko – muncitori din fabrici, asistenți medicali sau jucători de baschet, tractoriști și angajați din școli – au plecat la război.

Promisiunea unor salarii de 3.000 sau 4.000 de dolari pe lună s-a dovedit a fi un stimulent important, alături de apelurile la bărbăție și la apărarea patriei. „Ce sunt eu, nu sunt bărbat?”, le-a spus Ovlașenko surorii și fostei sale soții. „Trebuie să-mi protejez țara și fiica”, a concluzionat el.

În discuțiile cu New York Times, femeile au declarat că au fost surprinse de modul în care Ovlașenko, în mare parte apolitic până în acel moment, a început brusc să repete argumentele regimului de la Kremlin despre cum Occidentul plănuiește să folosească Ucraina ca platformă pentru a ataca Rusia.

Dacă nu va lupta în Ucraina, a spus el, va trebui să se lupte cu inamicul pe străzile din Bataisk, orașul său natal, aflat lângă Rostov pe Don, în sud-vestul țării.

Rușii mor discret

Mobilizarea a schimbat calculele războiului, scrie New York Times. Nu mai era o „operațiune militară” îndepărtată, așa cum o numește în continuare Kremlinul, purtată de soldați sub contract, mercenari și separatiști ucraineni recrutați cu forța.

Dintr-odată, rușii obișnuiți au fost și ei împinși în tranșee. Acum, cinci luni mai târziu, numărul trupurilor neînsuflețite care se întorc în Rusia de pe front în sicrie de zinc crește văzând cu ochii. Și totuși, pierderile sunt acoperite de guvern.

„Cifrele sunt secrete”, a declarat Max Trudoliubov, un analist politic rus și editorialist stabilit în Vilnius, Lituania. „Cei mobilizați sunt din orașe mici, din locuri îndepărtate. Strategia este de a răspândi pierderile cât mai mult posibil în toată țara”, a explicat el pentru New York Times.

Oficialii serviciilor de informații occidentale estimează că 200.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în acest război. Dintre aceștia, peste 16.000 au fost confirmați morți din surse publice, potrivit unui proiect derulat de Mediazona, un post de știri rusesc independent, BBC News Russian Service și cercetători voluntari.

Citește toată istoria AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și