Cum a reușit Ucraina să schimbe macazul în privința apărării antiaeriene

160

Până recent cei mai mulți analiști și chiar oficiali americani din domeniul apărării aveau îndoieli că apărarea aeriană a Ucrainei poate reuși să țină piept unui asalt aerian susținut din partea Rusiei, relatează CNN.

Doar în această lună, Rusia a lansat opt valuri de atacuri cu rachete asupra capitalei ucrainene, ultimul în zorii zilei de marți, când 18 rachete de diferite tipuri și drone au fost trase asupra Kievului din mai multe direcții.

Kievul susține că a scăpat cu câteva zgârieturi și că nicio rachetă sau dronă nu și-a atins ținta. Afirmațiile Kievului ar putea părea o exagerare după declarația unui oficial american potrivit căreia cel mai probabil o componentă a sistemului antiaerian Patriot a fost avariată în urma barajului de rachete pe care totuși ucrainenii l-au recunoscut ca fiind de o „intensitate excepțională”. Evaluarea pagubelor ar fi în curs, dar Reuters a raportat că pagubele par minime. Un oficial a declarat pentru Times că rămâne operațional împotriva amenințărilor.

Indiferent cum ar sta lucrurile este limpede că are loc o mutație remarcabilă, notează CNN.

Doar luna trecută documentele secrete scurse online ale Pentagonului detaliau faptul că Kievul se confruntă cu epuizarea stocurilor de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune din perioada sovietică. Doar recent Alexandr Rodnianski, consilierul economic al lui Volodimir Zelenski, admitea pentru CNN că apărarea aeriană a țării nu „se descurcă suficient de bine”.

Aceste evaluări erau făcute după atacul masiv din 9 martie, când Rusia a lansat 84 de rachete asupra orașelor importante din Ucraina. Atunci chiar și Kievul admite că șase rachete balistice Kinjal au reușit să ocolească apărarea sa aeriană.

Ce s-a schimbat în doar câteva săptămâni?

Răspunsul care se impune, cel puțin în ceea ce privește regiunea Kiev este faptul că sunt desfășurate sistemele Patriot care au ajuns în Ucraina luna trecută. SUA și Germania i-au furnizat fiecare cîte o baterie.

Rachetele interceptoare ale Patriot pot lovi avioane care zboară la altitudine medie și mare, rachete de croazieră și unele rachete balistice, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Unii experții sunt de părere că valul de atacuri recente au fost efectuate cu scopul de a copleși aceste sisteme și de a le scoate din funcțiune – o dovadă a faptului că Rusia le consideră o capacitate formidabilă.

În atacurile de marți rușii probabil că rușii au avariat dar nu au distrus una dintre bateriile Patriot ale Kievului, a dezvăluit un oficial american pentru CNN.

Totuși cerul Ucrainei este protejat și de alte sisteme de apărare aeriană.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și