Cum a salvat Lukașenko, din greșeală, 32 de mercenari ruși care căzuseră într-o capcană a spionilor din Ucraina

164

Serviciile de informații militare din Ucraina au pus la cale o operațiune complexă de capturare a unor presupuși mercenari din Rusia, suspectați că au comis o parte din atrocitățile din estul Ucrainei, acolo unde separatiștii susținuți de Moscova luptă de ani de zile. Operațiunea era pe cale să fie realizată cu succes, însă a eșuat cu doar câteva ore înainte de a se finaliza ultima parte a planului pus la cale de Ucraina cu ajutorul SUA, potrivit unui material realizat de CNN.

Anul trecut, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Belarus, autoritățile de la Minsk au început să suspecteze că un grup de străinii a fost trimis din Rusia pentru a interveni în treburile țării. Membri acestui grup făceau parte într-adevăr dintr-o misiune strategică, însă ținta lor nu era țara condusă de Lukașenko și nu erau nici comandați de vreo entitate rusă.

KGB din Belarus a intervenit în forță într-o dimineață de dinainte de alegeri și i-a arestat pe toți membrii acestui grup de mercenari ruși, 32 la număr, după un plan mai amplu elaborat de serviciile de informații militare din Ucraina cu presupusul sprijin al Statelor Unite ale Americii.

Trei foști înalți oficiali ai serviciilor de informații militare ucrainene au descris în exclusivitate pentru CNN modul în care a fost orchestrată operațiunea extraordinară menită să atragă și să rețină presupușii criminali de război din Rusia pentru ca aceștia să poată fi ulterior urmăriți penal pentru atrocitățile comise în estul Ucrainei.

Un loc de muncă care nu exista: presupusa protejare a instalațiilor petroliere din Venezuela

În primul rând, agenții ucraineni de informații au creat un website fals, care la prima vedere ar fi aparţinut unei companii militare private din Rusia. Pe site au fost date anunțuri privind faptul că presupusa companie militară privată rusă recrutează oameni pentru locuri de muncă în domeniul securității în regiunea America de Sud.

(…)

America a oferit asistență pentru operațiunea secretă de descoperire și capturare a mercenarilor ruși 

Identificarea și pedepsirea mercenarilor ruși din estul Ucrainei a fost de interes și pentru serviciile secrete americane, deși oficialii americani au negat că ar fi avut un rol direct în această operațiune. Potrivit oficialilor din cadrul serviciilor de informații din Ucraina, operațiunea condusă de ucraineni a primit bani, asistență tehnică și sfaturi din partea CIA cu privire la modul prin care pot fi atrași mercenarii ruși.

Un înalt oficial american a declarat pentru CNN că aceste afirmații sunt „false”. Acesta a indicat că serviciile secrete americane știau de operațiune, dar a negat orice implicare din partea acestora. De asemenea, oficialul, care a solicitat să vorbească sub protecția anonimatului, a sugerat că eforturile de a implica agențiile SUA pot reprezenta o încercare de a pasa vina în contul Washingtonului pentru operațiunea ucraineană cu risc ridicat care s-a sfârșit prost.

Jurnaliștii CNN au petrecut câteva săptămâni în Ucraina, verificând și examinând conturile operațiunii și vorbind, totodată, cu câteva persoane implicate în mod direct.

De altfel, CNN a urmărit anterior mercenarii ruși care operau în Libia, Republica Centrafricană, Siria sau Mozambic. Adesea s-a descoperit că soldații care erau angajați în operațiunile din acele țări făceau parte din grupul Wagner, o influentă companie militară privată din Rusia care ar fi condusă de Evgheni Prigozhin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, cu toate că Prigozhin neagă toate asocierile cu mercenarii.

Bărbații arestați de către autoritățile din Belarus în apropiere de Minsk în dimineaţa zilei de 29 iulie 2020 lucrau pentru Wagner.

(…)

Confuzia lui Lukașenko, poziția lui Putin și negarea lui Zelenski

La acea vreme, unele voci suspectau implicarea Rusiei. În scene dramatice, difuzate la televiziunea de stat din Belarus, bărbații arestați au fost prezentați populației în mod direct, iar documentele lor de identificare au fost prezentate ca dovadă a legăturii lor cu armata rusă.

„Am primit confirmarea informațiilor conform cărora acești cetățeni ruși au o experiență reală în luptă și au participat la conflicte armate”, a dezvăluit la momentul respectiv un comandant de poliție din Belarus în cadrul unei intervenții la televiziunea de stat din Minsk.

Un fost consilier prezidenţial din Belarus a declarat pentru CNN că Aleksander Lukașenko a crezut iniţial că bărbaţii respectivi au fost trimişi de Moscova pentru a destabiliza țara înainte de viitoarele alegeri. Potrivit acestuia, Minskul devenise confuz, având în vedere ceea ce părea a fi o agresiune din partea aliaților ruși.

Kremlinul părea surprins de ceea ce se întâmpla, iar purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a și declarat la acea vreme că nu deţine „informaţii complete” despre incidentul petrecut la Minsk. Ulterior, Kremlinul a revenit cu o declarație mai fermă și a respins orice amestec în treburile interne ale Belarusului.

Vezi articolul integral aici: https://www.digi24.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și