Cum alimentează miliardarii ruși sancționați de Occident mașinăria de război a Rusiei. Fabricile de armament depind de ajutorul lor

33

Fabricile de produse chimice fondate sau deținute de unii dintre cei mai bogați cetățeni ai Rusiei furnizează materiale fabricilor care produc explozibili, folosiți de armata Moscovei în războiul din Ucraina, arată o analiză a datelor feroviare și financiare făcută de Reuters.

Reuters a identificat cinci companii chimice, în care cinci miliardari sancționați de Occident dețin participații, care au furnizat peste 75% din substanțele chimice cheie transportate pe calea ferată către unele dintre cele mai mari fabrici de explozibili din Rusia, de la începutul războiului până în septembrie anul acesta. Analiza agenției de presă demonstrează pentru prima dată cât de mult se bazează fabricile care fac parte din mașinăria de război a Rusiei pe acești oameni și pe companiile lor.

Printre miliardari se numără Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, și Vagit Alekperov, care a fost clasat de Forbes în aprilie drept cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 28,6 miliarde de dolari. Abramovici și Alekperov nu au răspuns solicitărilor de comentarii trimise prin intermediul companiilor sau avocaților lor. Evraz, listată la Londra, în care Ambramovich deține un pachet de 28%, a declarat că a furnizat substanțele chimice „doar pentru uz civil”. Lukoil, o rafinărie în care Alekperov deține un pachet de acțiuni, a declarat că „nu produce explozibili sau alte componente conexe”. Anna Nagurney, profesor de la Universitatea din Massachusetts, care studiază îndeaproape rețelele lanțului de aprovizionare legate de războiul dintre Ucraina și Rusia și a analizat concluziile Reuters, a spus că cele cinci companii ajută Moscova nu numai prin furnizarea de ingrediente chimice esențiale pentru muniții, ci și prin câștiguri din exporturile de produse civile, inclusiv îngrășăminte. „Aceste companii chimice susțin efortul de război”, a spus Nagurney.

Datele au arătat că companiile miliardarilor au furnizat ingrediente vitale către cinci fabrici de explozivi și praf de pușcă din Rusia, care fac obiectul sancțiunilor occidentale. Uzinele sunt subsidiare ale gigantului producător de arme de stat rus și producător de automobile Rostec. Nici Kremlinul, nici Ministerul Apărării, nici Rostec nu au răspuns la întrebările Reuters despre rolul companiilor civile în aprovizionarea industriei de muniție a Rusiei. Înainte de război, toate fabricile de explozivi, ca parte a eforturilor de diversificare, făceau și explozibili sau praf de pușcă de uz civil. Reuters nu a putut determina dacă astfel de vânzări civile continuă și dacă substanțele chimice furnizate ar putea fi destinate utilizării civile.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și