Cum ar fi un război nuclear? Experții au descris trei scenarii posibile – până la iarna veșnică

115

Al treilea război mondial poate fi nu numai un război nuclear total care distruge totul și pe toată lumea, ci și un conflict nuclear limitat.

Publicația LIGA.net a analizat trei scenarii posibile de desfășurare a evenimentelor și a descris care ar putea fi consecințele unui război nuclear pentru ecologie, economie și umanitate în general.

Primul scenariu: cu 5-10 lovituri nucleare

SUA și NATO s-au pregătit pentru un astfel de scenariu încă din timpul Războiului Rece, spune ofițerul în retragere al armatei americane, generalul Ben Hodges. Potrivit estimărilor, cursul ipotetic al unui război nuclear ar putea începe cu rușii lansând o rachetă nucleară dintr-un avion de lângă Kaliningrad către o locație de la granița Poloniei și Germaniei – apoi, ca răspuns, NATO trimite un avion cu focos nuclear la Kaliningrad. .

Un conflict în care bombele nucleare ar exploda pentru prima dată pe continentul european ar avea consecințe pe termen scurt asupra mediului, dar nu ar duce la nicio schimbare globală.

„Sunt sigur că toate capitalele noastre, inclusiv Kievul, s-au gândit la procedurile de urmat în cazul în care armele nucleare sunt folosite împotriva lor. Prin urmare, sunt sigur că guvernele își vor putea să-și îndeplinească în continuare îndatoririle”, spune Hodges.

Locurile afectate de folosirea armelor nucleare vor fi devastate pentru mulți ani, spune Wilfred Wang, directorul Programului de arme de distrugere în masă al SIPRI.

„Dacă vorbim despre economie, unde rachetele nucleare explodează, se vor forma terenuri pustii timp de zeci de ani. Prin urmare, este imposibil de imaginat care vor fi consecințele”, a menționat el.

Plantele și animalele vor arde atât în epicentrul exploziei, cât și în locurile cu cea mai mare concentrație de radionuclizi. Dr. Brian Thune, profesor la Universitatea din Colorado, spune că zeci de mii de oameni vor muri.

„Primul efect este uciderea oamenilor în zona de explozie. Chiar și o mică armă nucleară poate ucide 100.000 de oameni într-un oraș mic”, a spus el.

Al doilea scenariu este utilizarea a sute de focoase

Conform modelului Universității Princeton, un război nuclear pe scară largă între Rusia și NATO ar începe cu escaladarea unui conflict anterior. Conform modelului, Rusia ar disloca apoi 300 de focoase nucleare folosind avioane și rachete cu rază scurtă de acțiune, iar NATO ar răspunde lansând 180 de focoase nucleare din aeronave. Numai în primele trei ore ale unui astfel de război, pierderile directe ale ambelor părți vor ajunge la 2,6 milioane de oameni. Numărul total al victimelor poate fi de zeci de milioane de oameni.

„Cele 250 de focoase folosite în războiul India-Pakistan ar putea ucide 50-150 de milioane de oameni, în funcție de 15 kilotone sau 100 de kilotone. Estimările indică numărul deceselor din insecuritatea alimentară la 2 miliarde pentru scenariul conflict India-Pakistan ( un război nuclear la scară largă) și 5 miliarde într-un scenariu la scară largă”, spune dr. Brian Thune, profesor la Universitatea din Colorado.

Consecințele vor fi catastrofale și nimeni nu va putea veni în ajutorul victimelor, spun experții. Aceștia subliniază: spitalele vor fi distruse, iar cele care vor supraviețui vor fi copleșite.

„Consecințele asupra sănătății vor crește, deficitul de materiale medicale și de personal va crește, iar economiile țărilor afectate de arme nucleare se vor deteriora semnificativ sau se vor prăbuși complet”, spune dr. Ferenc Dalnoki-Veres, profesor la Centrul pentru Non -Proliferarea armelor de distrugere în masă (CNS).

Nicio țară din lume nu se va putea pregăti pentru un război nuclear de această amploare, spune expertul.

„Este puțin probabil ca instituțiile statului să supraviețuiască. Cei care au supraviețuit unui război total vor forma comunități izolate, ajutorul internațional va fi puțin probabil”, notează el.

Al treilea scenariu este un război nuclear la scară largă cu mii de focoase

Conform modelului Universității Princeton, un război nuclear la scară largă începe după ce Europa a fost deja distrusă de un schimb de rachete nucleare cu Rusia. „Planul de contracarare” prevede că în acest caz SUA vor lansa o lovitură nucleară strategică cu 600 de focoase, iar Rusia va răspunde cu mine de rachete și submarine. În primele 45 de minute, conform acestui scenariu, pierderile părților vor ajunge la 3,4 milioane de oameni.

Următorul pas este așa-numitul „Plan de contrabalansare”, conform căruia părțile atacă cele 30 de orașe cele mai dens populate cu 5-10 focoase. Apoi, în primele 45 de minute, vor muri peste 85 de milioane de oameni (mai mult decât în timpul întregului Al Doilea Război Mondial). În aceste condiții, va începe o „iarnă nucleară” și o foamete totală.

„Cu cât bomba este mai puternică, cu atât mai multe particule intră în stratosferă. Acest lucru va reduce cantitatea de radiație solară de pe suprafața Pământului, va reduce temperaturile și precipitațiile, ceea ce va afecta agricultura și producția de alimente”, spune Olivier Boucher de la Sorbona.

Dr. Brian Thune de la Universitatea din Colorado explică că atunci temperatura din Ucraina ar rămâne sub zero mai mult de doi ani și ar fi nevoie de 3-5 până la 10 ani pentru a restabili temperaturile normale.

„Până la sfârșitul celui de-al doilea an postbelic, doar 2-3% din populație va rămâne în viață în Rusia, SUA, Canada, China și cea mai mare parte a Europei din cauza foametei. În total, 5-6 miliarde vor muri, ” el spune.

Omul de știință Alan Robock observă că înfometarea totală după un război nuclear ar ucide de peste 10 ori mai mult decât exploziile, incendiile și radioactivitatea. În plus, un asemenea război nuclear la scară largă ar duce la prăbușirea societății. Experții numesc în prezent acest scenariu de apocalipsă nucleară cel mai puțin probabil dintre toate.

Amenințările nucleare ale Rusiei sunt ceva de care trebuie să fii conștient

Autoritățile ruse au amenințat în mod repetat Ucraina și țările occidentale cu folosirea armelor nucleare. Retorica nucleară a Kremlinului a provocat, de asemenea, nemulțumiri printre partenerii țării – India și China .

În iunie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Federația Rusă nu are nevoie să lovească Ucraina cu arme nucleare, în timp ce țara agresoare a mutat o parte din armele sale nucleare în Belarus.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și