Cum ar putea decurge războiul din Ucraina în 2024. Previziunile a trei experți internaționali de top

157

Războiul din Ucraina este pe cale să intre în al treilea an. Linia frontului cu greu s-a mutat în ultimele luni, dar s-ar putea schimba cursul războiului în 2024?, se întreabă BBC.

Președintele Volodomir Zelenski a recunoscut că ofensiva de primăvară a țării sale nu a mers așa cum spera. Rusia controlează încă aproximativ 18% din Ucraina.

BBC a întrebat trei analiști militari cum cred ei că se pot desfășura evenimentele în următoarele 12 luni.

Războiul va dura, dar nu la infinit

Barbara Zanchetta, de la Departamentul de Studii de Război, King’s College din Londra spune că perspectivele pentru încheierea războiului din Ucraina rămân sumbre. Comparativ cu această perioadă a anului trecut, Vladimir Putin este mai puternic, mai mult politic decât militar.

Situația pe câmpul de luptă rămâne incertă. Recent, ofensiva de iarnă a Ucrainei pare să se fi oprit. Dar nu există nici o breșă rusă. Mai mult ca oricând, rezultatul depinde de deciziile politice luate la kilometri distanță de centrul conflictului – la Washington și la Bruxelles.

Spectacolul impresionant de unitate al Occidentului, afișat în 2022 și care a durat pe tot parcursul anului 2023, începe să se stingă.

Pachetul de ajutor pentru apărare al SUA este ținut ostatic de ceea ce președintele Biden a numit pe bună dreptate „politică meschină” de la Washington. Iar viitorul ajutorului economic al UE depinde aparent de poziția incongruentă a Ungariei.

Ezitarea în capitalele Occidentului l-a încurajat pe Putin. Recentele sale apariții publice și declarațiile sfidătoare demonstrează că, în ceea ce-l privește, Rusia va lupta pe termen lung.

Deci, va avea Occidentul puterea și rezistența de a continua să se opună Rusiei lui Putin?

Decizia UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova este mai mult decât simbolică. Înseamnă implicit sprijinire continuă pentru Kiev, deoarece un viitor în UE pentru Ucraina ar fi imposibil cu o victorie în toată regula a Rusiei.

La Washington, este puțin probabilă o inversare completă a politicii.

Deși este tentant să descrie scenarii de apocalipsă pentru asistența SUA, pe măsură ce ratingurile lui Trump cresc în sondaje, fostul președinte, pe fondul tuturor teatralităților, nu a ieșit din NATO în 2016. Și nu ar putea de unul singur să revoluționeze America care are un parteneriat transatlantic de lungă durată de 75 de ani.

Ucraina întrerupe operațiunile militare pe măsură ce ajutorul se usucă

Acest lucru nu înseamnă că fisurile recente din tabăra vestică sunt lipsite de sens. Pentru Occident și, prin urmare, pentru Ucraina, 2024 va fi mai dificil.

Pentru democrații, consensul pe termen lung în sprijinul războiului a fost întotdeauna mai complicat decât pentru autocrații fără responsabilitate.

Deși este probabil ca războiul să se prelungească pe tot parcursul anului 2024, acesta nu poate dura la infinit.

În condițiile în care ezitarea occidentală întărește Rusia și în absența unei lovituri de stat sau a unei probleme legate de sănătate care să conducă la dispariția lui Putin, singurul rezultat previzibil va fi o înțelegere negociată pe care deocamdată ambele părți continuă să o refuze.

Urmează un an de consolidare

Michael Clarke, fost director general al Royal United Services Institute spune că invazia rusă a Ucrainei din 2022 a dus la întoarcerea unui război major pe continentul european. Cursul conflictului din 2023 a marcat faptul că și războiul din era industrială a revenit.

Războiul din epoca industrială îndreaptă părți semnificative sau, în unele cazuri, economii întregi, spre producția de materiale de război ca chestiuni prioritare. Bugetul de apărare al Rusiei s-a triplat din 2021 și va consuma 30% din cheltuielile guvernamentale anul viitor.

Acest lucru va face din războiul din Ucraina o întreprindere mai lungă și mai traumatizantă decât orice a cunoscut Europa de la mijlocul secolului trecut. Anul viitor va demonstra dacă Rusia – și furnizorii săi din Coreea de Nord și Iran – sau Ucraina – și susținătorii săi occidentali – sunt capabili și pregătiți să facă față cererilor vorace ale războiului din era industrială.

Ar fi greșit să spunem că linia frontului din Ucraina este blocată, dar ambele părți sunt capabile să lupte între ele până la un impas, în timp ce fiecare încearcă să ia inițiative strategice.

Forțele ruse ar putea încerca să împingă din nou de-a lungul întregului front, cel puțin pentru a securiza toată regiunea Donbas. Ucraina va încerca probabil să exploateze succesul pe care l-a avut în restabilirea controlului asupra vestului Mării Negre și asupra coridorului său comercial vital către Bosfor.

Și, probabil, Kievul va încerca, de asemenea, să provoace mai multe surprize militare invadatorilor ruși pentru a-i dezechilibra în unele zone.

Dar, în esență, 2024 pare să fie un an de consolidare atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova.

Rusia nu are echipamentul și trupe instruite pentru a lansa o ofensivă strategică până în primăvara anului 2025, cel mai devreme.

Între timp, Ucraina are nevoie de finanțare occidentală și de sprijin militar pentru a o menține în război în cursul anului viitor, în timp ce și ea își construiește forțele pentru a crea condițiile pentru o serie de ofensive de eliberare în viitor.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și