Cum i-a despărțit războiul din Ucraina pe mafioții ruși și ucraineni. Gangsterii patrioți care luptă contra Rusiei

376

Invazia la scară largă pe care Vladimir Putin a declanșat-o în februarie asupra Ucrainei a secerat colaborarea strânsă între lumile interlope rusă și ucraineană, relatează Daily Beast, care citează un studiu recent și interviuri cu experți și foști membri ai sindicatelor mafiote.

Războiul declanșat de Rusia a dus la apariția fenomenului „criminalilor patrioți”, după ce unele grupuri de crimă organizată au decis că nu mai este cazul să respecte codurile nescrise între membrii mafiei privind alianța dincolo de politică și s-au întors contra vechilor parteneri.

Noile activități ale grupărilor ucrainene de crimă organizată variază de la trimiterea de ajutoare umanitare și împiedicarea crimelor la război cibernetic, au dezvăluit pentru Daily Beast experți în domeniu și membri ai lumii interlope din Ucraina.

Un gangster dintr-o familie mafiotă din orașul Harkov a acceptat să acorde un interviu sub anonimat pentru jurnaliștii Daily Beast. Acesta a avut loc la începutul lunii martie.

„Acum ajutăm persoanele cu dizabilități cu scutece, produse, alimente, scaune cu rotile, medicamente. Mafia noastră din Europa găsește parteneri de afaceri. Aceștia negociază, cumpără și ne plătesc pentru ajutorul umanitar pentru persoanele aflate în nevoie. Ne-am dus la Saltovka pe cont propriu și am adus ajutoare. Mafioții bogați au dat bani pentru ele. Am soție, o fiică. Asta mi-a schimbat viața. Vreau să fac mai mult bine. Am făcut mult rău”, spune el.

Cel mai puternic ecosistem de crimă organizată din Europa

Până pe 24 februarie, anul trecut, momentul în care Vladimir Putin și-a lansat invazia, sindicatele mafiote ruse și ucrainene au format cel mai puternic ecosistem de crimă organizată din Europa, se arată într-un un studiu realizat de ONG-ului Inițiativa Globală împotriva Crimei Organizate (GI-TOC).

Ecosfera crimei organizate rusești și a crimei ucrainene au format singur organism”, a declarat Fedir Sydoruk, coordonator de teren la GI-TOC, pentru The Daily Beast. „Nu putem fi sută la sută siguri , pentru că banii vorbesc. Situația se poate schimba în șase luni sau un an, mai ales după ce se termină războiul. Dar, în acest moment, ceea ce vedem este o ruptură între crima organizată ucraineană și crima organizată rusă.”

Analiștii au auzit din mai multe surse relatări despre faptul că rușii ar fi trimis scrisori semnate de capii mafie către pușcăriașii din închisorile ucrainene, în care avertizau: „vă interzicem să ajutați statul ucrainean în vreun fel”, a povestit Sydoruk. „Ni s-a spus că tâlharii care se aflau în Ucraina au aflat că este un fals. Astfel că au emis propria scrisoare în care spuneau că Ucraina are probleme. Iar dacă conștiința ta te îndeamnă să vrei să iei parte la activitățile statului, mergând să lupți pentru Ucraina, atunci poți să o faci. Dacă vrei să ajuți Ucraina în orice alt mod, poți să o faci.”

Kievul este conștient de tentative ale membrilor crimei organizate de a se înrola în armata ucraineană și a încercat să prevină acest risc, punând pe lista neagră un număr de gangsteri.

Ucraina a permis voluntarilor, inclusiv de pe peste hotare, să lupte alături de armata sa, astfel că forțele sale au crescut de la 250.000 de miilitari la peste un milion.

Mafioți în armată

Fostul pușcăriaș menționat mai sus care a acceptat să vorbească cu Daily Beast a mărturisit că a încercat să se înroleze, dar a fost respins din cauza faptului că a ispășit o sentință lungă.

Totuși, unii dintre membrii mai tineri a ceea ce el spune că fac parte din mafie au reușit să se strecoare în forțele armate și au ajuns să lupte în cele mai fierbinți puncte ale frontului.

„Tinerii din mafie se duc în armată. Am un prieten care este soldat. Mâine pleacă la Bahmut. Era deja în prima linie Am un prieten care a fost în închisoare, a fost eliberat, iar acum este antrenor de luptă corp la corp. Antrenează soldați”, spune el.

Munca fostului dependent de droguri Dombrowski are accente de regrete și încercare de remediere a ilegalităților din trecutul său. În prezent, el conduce o campanie împotriva traficanților de droguri care încearcă să vândă marfă inclusiv soldaților: promite o recompensă de până la un milion de grivne (circa 27.000 de dolari) pentru dezvăluirea locației laboratoarelor de droguri care există în număr mare în Ucraina.

El spune că vrea să se dedice muncii de reabilitare a veteranilor de război care suferă de sindrom post traumatic și care au devenit dependenți de droguri.

Criminalii patrioți

Perioada post-sovietică a marcat un declin al așa-numiților „vory” (rusă), organizații în stil mafiot care respectă un cod strict al onoarei, născute în coloniile penitenciare și care  au dobândit influență între anii 1960 și 1980 în Rusia, Georgia și Ucraina, scriu autorii raportului Inițiativei Globale împotriva Crimei Organizate. În timpul tranziției la economia de piață de după 1991, crima organizată a devenit domeniul celor conectați politic, în timp ce rețelele transnaționale și bandele au oferit modele mai flexibile și mai agile.

„Dacă infractorii pro-ruși au ajutat la subminarea autorității statului ucrainean în 2014, se pare că patrioții criminali au pus umărul la susținerea acestuia în 2022. La începutul războiului, Moscova a părut din nou să se îndrepte către setul de instrumente din 2014, cu rapoarte de sabotaj și revolte orchestrate de grupuri criminale legate de Rusia, dar aceste agitații au fost rapid reprimate, în parte datorită eforturilor criminalității organizate locale, au scris autorii studiului.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și