Cum plănuiește Putin să finanțeze un război veșnic în Ucraina
După ce și-a pus economia pe picior de război, urmează pasul următor, o reformă fiscală cum nu s-a mai văzut de aproape un sfert de secol, se arată într-o analiză publicată de „The Spectator”.
Reviziuirea fiscală va îngădui Kremlinului să prioritizeze și mai mult cheltuielile militare, în timp ce încearcă să își mențină invazia.
În primii ani de guvernare ai lui Putin, Rusia a încercat să atragă multe investiții străine, să crească numărul întreprinderilor mici și mijlocii, să dezvolte clasa de mijloc și să o încurajeze să cheltuiască. Drept urmare, în anii 2000, investițiile private s-au îndreptat către comerț, servicii și producția de bunuri de consum, nu doar către petrol și metale. Un cod fiscal simplificat, cu impozite mai ușor de gestionat pentru cei care desfășoară activități independente și un impozit forfetar pe venit de 13%, i-a ajutat pe ruși să atingă un nivel fără precedent de bogăție și consum.
Singura modalitate de a acoperi gaura din finanțele Rusiei este de a crește taxele și impozitele
Dar totul s-a schimbat acum. Războiul din Ucraina face ravagii de peste doi ani și nu se întrevede niciun sfârșit. Kremlinul are nevoie de bani pentru a finanța cheltuielile pentru apărare, care se ridică la aproximativ 6% din PIB în acest an, față de aproximativ 3% în medie pe timp de pace. Totodată, Moscova trebuie să stimuleze investițiile în producția internă de mașini și tehnologie, mai degrabă decât doar în comerț și servicii.
Însă, mai întâi Kremlinul trebuie să-și echilibreze cheltuielile.
Bugetul pe 2023 a fost echilibrat datorită mai multor taxe unice pe exportatorii de mărfuri. Au ajutat, de asemenea, cheltuielile din Fondul Național de Avuție pentru zile negre, creat pentru a acoperi golurile din finanțele statului în anii de criză cu taxele petroliere colectate în anii de abundență. Drept urmare, deficitul pentru 2023 s-a situat la 1,9% din PIB (o realizare destul de mare pentru o țară aflată în război și sub sancțiuni); în 2024 se așteaptă ca acesta să se reducă la doar 1,1%. Proiectele pentru bugetele pentru 2025 și 2026, care au fost prezentate în toamna anului 2023, au fost, de asemenea, perfect echilibrate, facilitate de veniturile mai mari din petrol și de o scădere a cheltuielilor guvernamentale, inclusiv a celor pentru apărare, care au fost reduse cu o treime față de 2024.
Citește mai mult AICI