Cum poate veni o pace durabilă în Ucraina: Trebuie eliminată o capacitate cheie a Rusiei

0 81

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a anunțat cu puțin timp în urmă un plan de pace, care cuprinde 10 puncte, în vederea începerii unei posibile negocieri cu Moscova. Dar, experții susțin că din propunerea Kievului lipsește ceva foarte important: eliminarea unei capacități cheie a Rusiei, forța navală a regimului lui Putin din Marea Neagră, ceea ce ar putea aduce o pace durabilă în Ucraina și în regiune.

Marina rusă din Marea Neagră domină în acest moment regiunea și în plus constituie ”o gură de foc” importantă pentru armata lui Putin în Ucraina, care trimite rachete balistice de pe navele staționate lângă coasta Crimeei, potrivit Forbes.

Lipsit de o schimbare bruscă a guvernului de la Moscova, orice viitor acord de pace Rusia-Ucraina, care trece cu vederea echilibrul naval de putere din Marea Neagră este pur și simplu o rețetă pentru continuarea conflictului.

Dacă războiul s-ar încheia fără o alungare a forțelor navale ale Moscovei de la Marea Neagră, Rusia s-ar întoarce la afacerile murdare, hărțuind părțile interesate mai slabe de la Marea Neagră în câteva luni, navele comerciale, infiltrându-se în apele Crimeei și, în general, ridicând tensiunile în întreaga regiune.

Analiștii apreciază că pentru a oferi păcii o șansă reală, orice armistițiu viitor trebuie să elimine flota Rusiei de la Marea Neagră, rupând cu fermitate percepția regională de mult timp că Marea Neagră și Marea Azov sunt ”lacuri rusești”.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata