Cum răspunde Rusia acuzațiilor de destabilizare a Republicii Moldova prin influențarea alegerilor
Rusia critică din nou apropierea Republicii Moldova de Occident în contextul în care Maia Sandu a vorbit despre tentative de destabilizare a țării prin influențarea alegerilor.
Kremlinul, prin Maria Zaharova purtător de cuvânt a Ministerului de Externe, a criticat din nou Chișinăul, afirmând că urmează cursul anti-rusesc al Occidentului.
„Este clar că în spatele lor se află Occidentul, este vorba despre o influență colosală. Este clar că oamenii infiltrați în viața politică a Republicii Moldova dețin pașapoarte ale altor țări, promovează interesele altor state, în afara de cele ale Republicii Moldova. Aceasta este realitatea. Maia Sandu a formulat bine aceste probleme, însă a uitat să spună că se face responsabilă de influențarea proceselor democratice și implicarea în alegeri. Chișinăul continuă să urmeze cursul anti-rusesc al sponsorilor săi occidentali”, a declarat reprezentanta Rusiei.
În acest mod, Maria Zaharova i-a dat replică Maiei Sandu care a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze țara sa prin influențarea alegerilor.
„Rusia continuă să reprezinte o amenințare. Astăzi, ne confruntăm cu acțiuni hibride din partea Rusiei, iar anul trecut Kremlinul a încercat să influențeze lucrurile în Moldova prin resurse energetice, iar la începutul acestui an să răstoarne guvernarea prin proteste violente, dar instituțiile noastre au reușit să prevină riscurile. Iar acum încearcă sa facă alte lucruri, folosind bani murdari. De exemplu, să cumpere voturi și să submineze procesele democratice, inclusiv alegerile locale din acest an și cele prezidențiale de anul viitor”, a menționat recent președinta Republicii Moldova în cadrul unui interviu oferit presei străine.
Alte critici ale Kremlinului
Nu este prima dată când reprezentanta instituției ruse comentează relațiile dintre Chișinău și Occident. De exemplu, la sfârșitul lunii august, Maria Zaharova a declarat că Occidentul că vrea să atragă Republica Moldova în război.
De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Afacerilor de Externe și Integrării Europene (MAEIE) au condamnat declarațiile, precizând că țara cooperează doar cu promotorii valorilor democratice.
„Condamnăm declarațiile false făcute recent de către reprezentanta Ministerului rus de Externe. Neutralitatea țării noastre nu înseamnă izolare. Autoritățile dezvoltă parteneriate cu organizații și state pentru a păstra pacea și securitatea țării. În acest sens, Republica Moldova cooperează cu cei care promovează valorile democratice. Din prima zi a războiului am condamnat ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Vom continua să oferim prietenilor noștri ucraineni toată asistența posibilă, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul organizațiilor internaționale”, au anunțat responsabilii instituției moldovene.
Totodată, cei de la MAEIE au reiterat că statul rămâne ferm ancorat în spațiul valoric european, acționând în vederea aderării la UE.
„În același timp, suntem hotărâți să devenim un stat membru al UE. Avem un mandat puternic din partea cetățenilor, care au ales să trăiască într-o lume liberă, democratică și prosperă – UE. Respingem orice tentativă de a submina aceste eforturi. Republica Moldova rămâne ferm ancorată în spațiul valoric european”, au punctat aceștia.
Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, iar în luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se solicită că ea să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023.