Cum sabotează rușii războiul lui Putin. Un grup underground face viața dificilă pentru Kremlin

118

Incendii de fabrici și atacuri asupra rețelei feroviare, obiecție de conștiință în masă: rezistența la războiul lui Putin din Ucraina crește în Rusia. Un grup de activiști underground, urmăriți în număr mare pe rețelele de socializare, îngreunează deja viața Kremlinului, scrie Die Welt, citat de onet.pl.

Frica a devenit un tovarăș al tinerilor în Rusia: oricine sub 27 de ani poate fi recrutat în armată. Pericolul este că va ajunge carne de tun în războiul lui Vladimir Putin din Ucraina. Oficial, recruții nu sunt trimiși pe fronturi de „operații speciale”, ci doar apar din când în când printre victimele date publicității.

De aceea există povești printre tinerii ruși despre cum să eviți cu succes recrutarea.

De exemplu, un tânăr de 20 de ani a relatat pe o platformă online anonimă cum a fost chemat și acceptat cu succes în serviciu alternativ în locul serviciului militar. Acum va trebui să petreacă 21 de luni în locuri de muncă prost plătite, deoarece în Rusia este imposibil să decizi singur unde să faci un serviciu alternativ. Dar cel puțin nu este în pericol să se lupte cu convingerile sale în Ucraina. „Poți s-o faci”, le scrie tânărul de 20 de ani altor bărbați, „trebuie doar să-ți cunoști drepturile și să fii perseverent”.

Povestea lui este difuzată de canalul Telegram „Appeal to Conscience”, condus de un grup de avocați și apărători ai drepturilor omului care îi educă pe tinerii ruși cu privire la obiecția de conștiință. Scopul lor: să facă posibil, oricui refuză datorită conștiinței, să se alăture armatei ruse.

”Punem în comun resursele multor firme de avocatură și organizații, fără a face publice numele noastre. Numim războiul ”război”, dar riscul nu este mic pentru noi”,  declară pentru Die Welt un cunoscut activist rus pentru drepturile omului care a ajutat la organizarea inițiativei, dar care ar dori să rămână anonim.

Chiar și soldații profesioniști refuză

În Rusia, utilizarea cuvântului „război” pentru a se referi la o presupusă „operație specială” a regimului poate duce la închisoare. „Până acum, aproximativ 1.000 de bărbați au fost recrutați în serviciu în fiecare an, mai puțin de 1% dintre tinerii care sunt recrutați în fiecare an”, spune apărătorul drepturilor omului. ”De la izbucnirea războiului, interesul pentru obiecția de conștiință a explodat, probabil că anul acesta sunt 10 mii de asemenea cazuri în toate organizațiile.

Potrivit Legii fundamentale a Rusiei, chiar și așa-numitul antreprenor sau un soldat profesionist poate rezilia contractul cu armata din cauza convingerilor sale. ”Au existat astfel de cazuri în trecut, dar anul acesta ar trebui să fie câteva sute” – spune avocatul.

”Armata pune presiune pe astfel de soldați, le defăimează rudele și prietenii, dar până la urmă li se permite să plece. (…)Nu știm pentru cât timp statul rus va permite obiecția de conștiință dacă va deveni un fenomen de masă”, adaugă el.

Dasza Serenko se ocupă și de fenomenele de masă. Ea este una dintre creierele mișcării feministe de rezistență anti-război, rețeaua integral-rusă – și acum internațională – de activiști anti-război. – Bineînțeles că vrem să oprim războiul – spune poeta și activista.

”Știm că este o țintă imposibilă. Dar vrem să spargem cel puțin blocajul informațional din societatea rusă”, explică Serenko. ”Vrem ca țara noastră să știe cât au suferit ucrainenii de pe urma acestui război și cum se deteriorează situația economică a rușilor. Și vrem să-i sprijinim pe toți cei care sunt vizați de regimul rus pentru atitudinea lor împotriva războiului”.

Activistele Mișcării de rezistență anti-război feministe contează pe atenția publică universală – și astfel au devenit fața mișcării de rezistență împotriva războiului. Activiștii au atras atenția asupra obiectivelor lor prin acțiuni senzaționale.

Pe 8 martie, Ziua Femeii, care este sărbătorită în mod tradițional în Rusia ca sărbătoare a feminității, au depus flori în toată Rusia la locurile memoriale ale Marelui Război Patriotic, adică lupta Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, pentru a comemora victime civile ale războiului rus împotriva Ucrainei.

Activiștii publică și ziarul anti-război „Prawda women”, iar canalul lor Telegram are 34.000 de abonati. Ei colectează bani pentru refugiații ucraineni, care ajung adesea în Rusia împotriva voinței lor, și îi ajută să călătorească în Europa. În colaborare cu 45 de psihologi, grupul de rezistență oferă ajutor refugiaților și activiștilor.

„Activiștii vor să dea voce și mamelor soldaților”, spune Serenko. ”Chiar dacă fiii lor sunt criminali de război. Aceste mame sunt, de asemenea, victime ale violenței de stat împotriva femeilor. Statul rus vrea ca femeile să nască copii, care apoi sunt prelucrați cu o mașină de tocat carne de război”.

O adevărată luptă subterană

În timp ce apărătorii drepturilor omului și feministele apreciază activitățile legale împotriva războiului – pe care statul rus încă le poate incrimina – bărbați și femei din așa-numita ”Mișcare de rezistență a căilor ferate” nu sunt interesați de ordinea publică. În grupul de pe Telegram, cu 14 mii de cititori, aceștia cer ca liniile de cale ferată către Ucraina și Belarus să devină impracticabile.

Mișcarea se află într-o adevărată luptă subterană: sistemele de control urmează să fie deteriorate, șinele trebuie distruse. „Cei care sabotează șinele ferate salvează vieți de ambele părți ale frontului” – se arată pe site-ul sabotorilor. Și au succes: 63 de trenuri de marfă au deraiat în Rusia între martie și iunie, adică jumătate din numărul din aceeași perioadă a anului trecut.

De la începutul războiului, Rusia a suferit și incendii în fabrici și atacuri, printre altele pentru birourile de recrutare din toată țara. Nu este clar cine este responsabil pentru aceste evenimente neobișnuite. Dar ei arată că, pe lângă propaganda dură pro-război, răspândită în mass-media de stat, a apărut o mișcare subterană care luptă împotriva războiului lui Putin, parțial cu violență.

Sursa: Timpul.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și