Cum și-a îmbunătățit Rusia mașinăria de război de când a invadat Ucraina
Când Rusia a invadat prima dată Ucraina, în februarie anul trecut, Moscova a șocat o mare parte a Occidentului și a lumii atunci când țara a reușit să piardă un aparent avantaj militar.
Înaltul comandament militar al Ucrainei a declarat că Rusia avea de 10 până la 15 ori mai multă artilerie, în timp ce CNN a raportat că forțele rusești depășeau în număr soldații ucraineni cu mai mult de doi la unu, scrie businessinsider.com.
Dar greșelile strategice și o rezistență neașteptat de puternică din partea Ucrainei au spulberat speranțele președintelui Vladimir Putin de a obține o victorie rapidă.
Un înalt oficial american din domeniul apărării a recunoscut în februarie anul trecut că Rusia a fost frustrată de performanța sa. El a avertizat, totuși, că Rusia își va reevalua strategia.
După un an, acea premoniție s-a adeverit: Rusia și-a schimbat tacticile de apărare și a schimbat valurile războiului folosind tranșee adânci, drone ieftine și o mașină de război care produce mai multe obuze de artilerie decât anticipase Occidentul, relatează The Wall Street Journal.
„Am văzut destul de multe domenii în care se adaptează și, bineînțeles, suntem foarte atenți la acest lucru”, a declarat pentru The Journal generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa.
Rezultatul schimbării țării a fost evidențiat în această vară prin ritmul glacial al contraofensivei ucrainene.
Trupele ucrainene s-au luptat să străpungă liniile de apărare ale Rusiei, pline de sârmă ghimpată, mine terestre și șanțuri antitanc.
George Barros, analist al Rusiei la Institutul pentru Studiul Războiului, a declarat anterior pentru Insider că lansarea lentă a sprijinului pentru armament din partea Occidentului a oferit Rusiei „timp pentru a se retehnologiza sau reconstitui”.
Rusia s-a adaptat, de asemenea, la armele Ucrainei, înființând sisteme de apărare aeriană care pot doborî rachete și drone și instrumente care pot bruia semnalele GPS ale celeilalte părți.
Detalii, AICI