Cum și-a irosit Rusia unitățile de operațiuni speciale în misiuni care nu le erau rezervate

97

Accentul pus de armata rusă pe crearea acestor formațiuni de elită, care a precedat războiul, a lipsit, de asemenea, infanteria regulată de cei mai buni soldați ai săi.

Forțele speciale sunt trupe foarte bine antrenate, rezervate pentru misiuni de mare valoare. Dar folosirea lor ca infanterie de asalt este  un mod inutil de a folosi o resursă prețioasă.

Cu toate acestea, aceasta este exact greșeala pe care Moscova a făcut-o în timpul invaziei sale în Ucraina, potrivit unui raport recent privind planificarea Rusiei pentru acest război.

Problema nu a constat doar în faptul că comandourilor Spețnaz și altor forțe de operații speciale li s-au atribuit misiuni care ar fi trebuit să revină unităților convenționale. Accentul pus de armata rusă pe crearea acestor formațiuni de elită, care a precedat războiul, a lipsit, de asemenea, infanteria regulată de cei mai buni soldați ai săi, scrie businessinsider.com.

„Lipsa unor unități eficiente de infanterie de linie a făcut ca unitățile Spetsnaz să fie desfășurate în principal ca infanterie ușoară, ceea ce a dus, de asemenea, la un nivel ridicat de pierderi în rândul acestor unități. Prin urmare, mult mai puțini Spețnaz au fost disponibili pentru misiuni ale forțelor speciale”, potrivit unui studiu privind operațiunile de război neconvențional ale Rusiei în Ucraina, realizat de Royal United Services Institute din Marea Britanie.

Spețnaz datează de la începutul anilor 1960, când au fost însărcinați cu sabotaje, asasinate și alte misiuni menite să perturbe apărarea NATO înainte de o invazie sovietică în Europa de Vest.

Spețnaz se deosebește de operatorii speciali occidentali prin faptul că Rusia se concentrează mai degrabă pe sarcinile speciale decât pe „caracterul special” al operatorilor înșiși, potrivit lui Mark Galeotti, expert în armata rusă.

Detalii, AICI

 

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și