Cum vrea NATO să evite transformarea Mării Negre în lac rusesc. Ce spune un analist militar român
După atacarea porturilor ucrainene, Aliații intensifică acțiunile de supraveghere și recunoaștere în regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce privește patrulele maritime și dronele.
NATO a anunțat că își intensifică activitățile de supraveghere în zona Mării Negre, condamnând totodată ieșirea Rusiei din acordul privind exporturile de cereale prin porturile ucrainene de aici. Anunțul a fost făcut după reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, un organism creat în cursul acestei luni pentru a coordona cooperarea militară între Kiev și partenerii săi occidentali.
„Aliații și Ucraina condamnă puternic decizia Rusiei de a se retrage din acordul de exporturi al cerealelor prin Marea Neagră și tentativele sale intenționate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei de care depind sute de milioane de persoane din întreaga lume”, a comunicat NATO după întâlnire. „NATO și Aliații intensifică acțiunile de supraveghere și recunoaștere în regiunea Mării Negre, inclusiv în ceea ce privește patrulele maritime și dronele”, a mai precizat organizația, arată Reuters.
Reacția NATO vine după ce forțele armate ruse au lansat de atunci atacuri repetate asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, acțiuni pe care Kievul și cancelariile occidentale le cataloghează drept tentative deliberate ale Rusiei de a distruge capacitatea de export a Ucrainei.
Comunicatul remis de NATO a criticat de asemenea avertismentele rusești potrivit cărora părți ale Mării Negre sunt nesigure temporar pentru navigație. Miercurea trecută Rusia a avertizat că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina prin Marea Neagră drept potențiale ținte militare.
„Aliații au luat la cunoștință că noul avertisment al Rusiei privind Marea Neagră, ce vizează inclusiv zona exclusivă economică a Bulgariei, a creat noi riscuri pentru escaladare și mutări greșite, precum și impedimentele serioase față de libertatea navigației”, a mai spus NATO în comunicatul său.
Putin vrea să blocheze Marea Neagră
După ce fosta Armată Roșie a bombardat cu drone iraniene portul Reni, la doi pași de România, raid în care și o navă românească a fost ușor avariată, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a comunicat că va adopta toate măsurile pentru a monitoriza situația pe graniță. „Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate”, a comunicat MApN.
Analistul militar Aurel Cazacu susține că reacția rapidă a NATO la mișcările Rusiei era obligatorie.
„Pentru a evita o blocadă în Marea Neagră impusă de Rusia, NATO trebuie să adopte măsuri urgente și severe, ca să spun așa, pentru că altfel riscăm să avem o navă civilă scufundată. După un astfel de eveniment nimeni nu va mai mișca ceva pe Marea Neagră, armatorii nu vor mai avea curaj, iar Putin își va vedea visul cu ochii. Tineți cont că pericolul este foarte mare pentru că Putin a spus deja că are informații că nave civile transportă muniții prin Marea Neagră. Sigur, este o prostie ce a spus, și cred că știe și el asta, dar și-a inventat motivul pentru a ataca o navă civilă. Nimic mai convenabil pentru el. Repet, după un astfel de atac Marea Neagră va ajunge un lac rusesc, așa cum visează Kremlinul de multă vreme, pentru că nimeni nu va mai avea curajul să transporte ceva în zonă”, a precizat analistul militar.
Un adevărat vânător de submarine a patrulat prin Dobrogea
Intenția de întețire a misiunilor de supraveghere la Marea Neagră a fost pusă în practică încă de ieri de către NATO, mai multe avioane specializate în astfel de misiuni apărând în zona Dobrogei. Între ele și un Boeing P-8A Poseidon al US Navy, cu înmatricularea 169334, care a ajuns în zonă după ce a decolat de la o bază din Creta. A intrat în spațiul aerian al României în dreptul orașului Oltenița, iar mai apoi și executat misiunea, la o altitidine de 8.000 de metri, în buclă, pe traseul Sfântu Gheorghe-Tulcea-Năvodari, cu scurte ieșiri pe Marea Neagră.
P-8 Poseidon este o aeronavă americană de patrulare și recunoaștere maritimă dezvoltată și produsă de Boeing Defence, Space & Security și derivată din Boeing 737-800 civil. P-8 Poseidon operează în misiuni de război antisubmarin (ASW), război împotriva navelor de suprafață (ASUW) și de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR). Între altele este înarmat cu torpile, lovituri de adâncime, rachete antinavă Harpoon și poate opera împreună cu alte sisteme de armament, inclusiv cu drone de supraveghere maritimă Northrop Grumman, care au fost văzute destul de des deasupra Mării Negre.