De ce așteaptă îngrozit liderul de la Kremlin contraofensiva Ucrainei
Putin este în panică din cauza așteptatei contraofensive ucrainene, care s-ar putea să fie deja în stadiul preliminar de „configurare a câmpului de luptă”. El nu știe, mai mult decât noi ceilalți, când va fi lansată ofensiva, unde va lovi sau dacă va reuși. Ceea ce știe este că, dacă ucrainenii vor obține un succes semnificativ, propriile lui zile ar putea fi numărate, cu fisuri deschizându-se deja în interiorul Kremlinului și între cei mai importanți acoliți ai săi.
Trupele puțin întinse ale armatei ruse au pregătit poziții defensive puternice de-a lungul liniei frontului pentru a respinge un atac sau o serie de atacuri și și-au planificat propriile operațiuni de distrugere. Dar, în afară de echilibrul de forțe, moralul este extrem de important pentru succesul sau eșecul Ucrainei.
Putin știe că propriile trupe sunt fragile. El știe că trebuie să spargă moralul soldaților ucraineni de pe linia de luptă și al civililor de pe frontul intern. De aceea, recent a intensificat atacurile aeriene asupra orașelor ucrainene. Ele sunt menite să omoare civili, să distrugă infrastructura, să perturbe economia de război și să le facă viața o mizerie – atât celor din orașe, cât și pentru rudele lor de pe front.
De mai multe zile Rusia a lansat val după val de drone explozive și rachete asupra Kievului și a altor orașe. Duminică, 28 mai, Kievul a sărbătorit cea de-a 1541-a aniversare de la înființare, iar viața a revenit la normal. Fără panică în masă, fără perturbări serioase ale vieții. Încercările lui Putin de a intimida poporul ucrainean și liderii acestuia pur și simplu nu funcționează. El a încercat prima dată în februarie anul trecut, așteptându-se ca Kievul să cadă în câteva zile, pur și simplu, cu rachete și forțele ruse îndreptându-se spre capitală. Aceste crime de război rusești au un efect opus față de ceea ce este intenționat, servind doar la întărirea voinței oamenilor de a rezista.
Ucrainenii nu vor portițe de ieșire pentru Putin așa cum sugerează Macron
Soldații ucraineni de pe front știu totul despre atrocitățile armatei ruse împotriva civililor locali în zonele pe care le-au ocupat, precum și despre răpirea la scară industrială a mii de copii. Hotărârea de a-i împinge pe ruși peste graniță face ca aceste trupe să lupte și mai mult. Una dintre cele mai frecvente cereri către Occident pe care le-am auzit în Ucraina, de la comandanți și soldați, este ca țările occidentale să nu facă presiuni asupra guvernului lor pentru a face o înțelegere cu Rusia. Și nicio rampă de ieșire în stil Macron pentru Putin, scrie The Telegraph.
Nici președintele Rusiei nu vrea discuții de pace, dar din motive foarte diferite. Cum poate fi de acord să oprească un război în care a obținut atât de puțin cu un preț atât de mare în sânge și bani din partea popriului său popor? Dar el vrea să mențină falsa speranță a unei încetări a focului. Face parte dintr-o strategie de polițist bun/polițist rău care tocmai a fost articulată stângaci de Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei la Londra, care a amenințat cu escaladarea într-o „nouă dimensiune de care nu avem nevoie și pe care nu ne dorim”, adăugând: „putem face pace mâine”.
Citește mai mult AICI