De ce au nevoie ucrainenii pentru ca ofensiva lor militară să reușească. Cum s-a pregătit Rusia

123

„Nu o numiți contraofensivă”, spun ucrainenii. „Aceasta este ofensiva noastră, este șansa noastră de a alunga în sfârșit armata rusă de pe teritoriul nostru”.

După luni de impas, imaginile cu soldați ucraineni victorioși, care țin sus steagul albastru și galben al țării lor în fața unei clădiri pline de gloanțe, reprezintă un impuls binevenit pentru moralul ucrainenilor.

Dar, în imaginea strategică de ansamblu, acesta este un spectacol secundar, scrie bbc.com.

Zona de teritoriu deținut de Rusia care contează cel mai mult în această campanie este sudul: zona dintre orașul Zaporojie și Marea Azov.

Acesta este așa-numitul „coridor terestru” care leagă Rusia de Crimeea anexată ilegal, partea centrală a acelei fâșii umbrite de mov de pe harta de mai jos, care abia s-a schimbat de la primele săptămâni ale invaziei de anul trecut.

Dacă Ucraina poate să o împartă în două și să mențină terenul pe care l-a recucerit, atunci ofensiva sa va fi fost în mare parte un succes.

Aceasta ar tăia calea trupelor rusești din vest și ar îngreuna aprovizionarea garnizoanei lor din Crimeea.

Aceasta nu ar însemna neapărat sfârșitul războiului – despre care unii prezic acum că ar putea dura ani de zile – dar ar plasa Ucraina într-o poziție de negociere puternică atunci când inevitabilele negocieri de pace vor avea loc în cele din urmă.

Dar rușii s-au uitat pe hartă, cu ceva timp în urmă, și au ajuns la aceeași concluzie.

Astfel, în timp ce Ucraina și-a trimis soldații în țările NATO pentru instruire și și-a pregătit cele 12 brigăzi blindate pentru această campanie de vară, Moscova și-a petrecut acest timp construind ceea ce acum sunt numite „cele mai formidabile fortificații defensive din lume”.

Blocând calea Ucrainei spre coastă – propria coastă, să nu uităm – se află straturi peste straturi de câmpuri minate rusești, buncăre de beton pentru blocarea tancurilor (cunoscute sub numele de „dinții dragonului”), poziții de tragere și tranșee suficient de largi și de adânci pentru a opri literalmente în calea sa un tanc Leopard 2 sau M1 Abrams.

Toate acestea sunt acoperite de zone de impact de artilerie predeterminate, calibrate pentru a face să plouă cu explozibil puternic asupra vehiculelor blindate ucrainene, în timp ce acestea și echipajele lor așteaptă ca inginerii să găsească o cale de trecere.

Rușii rezistă

Primele semne sunt – și este încă foarte devreme în această campanie – că aceste apărări rusești rezistă până acum.

Ucraina nu și-a angajat încă cea mai mare parte a forțelor – astfel că acestea sunt atacuri de sondare și recunoaștere menite să dezvăluie unde se află artileria rusă și să caute zonele vulnerabile din liniile lor.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și