De ce China, Iran, Belarus și Armenia „se tem” de o înfrângere a Rusiei în Ucraina

0 477

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la condamnarea pe scară largă a acțiunilor Moscovei, există câteva țări care s-ar putea teme de o înfrângere, scrie Sky News. Scriind pentru grupul de reflecție Atlantic Council, profesorul Taras Kuzio spune că doar o „mână” de țări au fost pregătite să apere acțiunile Moscovei și că patru țări în special au apărut ca aliați cheie: China, Iran, Belarus și Armenia. 

Kuzio, profesor de științe politice la Universitatea Națională din Kiev Mohyla Academy, spune că, în ciuda poziției lor, aceste țări sunt „unite de o teamă comună față de ceea ce ar putea însemna o înfrângere rusă în Ucraina pentru propriile lor țări”. Profesorul Taras Kuzio spune că, deși China a refuzat să sprijine „direct” invazia Rusiei, a adoptat o poziție care ar putea fi numită „neutralitate favorabilă Kremlinului”.

În continuare, acesta sugerează că o înfrângere a Rusiei ar „complica considerabil” orice efort viitor al Chinei de a invada Taiwanul, adăugând că, dacă ajutorul militar occidental ajută Ucraina să obțină o victorie, ar putea crește șansele unui tip similar de sprijin pentru Taiwan împotriva unei posibile agresiuni chineze. În ceea ce privește Belarus, Taras Kuzio sugerează că o înfrângere rusă în Ucraina ar „reaprinde probabil tulburările interne în interiorul” Belarusului și ar avea un impact direct asupra regimului lui Alexander Lukașenko.

În ceea ce privește Armenia, Kuzio afirmă că țara rămâne puternic ancorată în opinia că „Rusia este un protector al țării” împotriva amenințărilor reprezentate de Azerbaidjan și Turcia.  În cazul Iranului, Kuzio spune că țara împărtășește motivațiile geopolitice ale Chinei pentru susținerea invaziei Rusiei. Dar profesorul a adăugat că liderii de la Teheran se tem că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea „spori cererile de schimbare democratică” în Iran.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata