De ce este nevoită Ucraina să lupte cu mâinile legate

82

Pe măsură ce a sosit vara, Rusia a renunțat la încercările sale dezastruoase de a cuceri Kievul și Harkovul și și-a retras trupele pe propriul teritoriu de-a lungul graniței de nord. Forțele ruse învinse au fost redistribuite în mare parte spre sud pentru a întări invazia de acolo.

Acest lucru a lăsat peste 1.000 km de graniță dintre Rusia și Ucraina, de la Lugansk până în Belarus, doar slab apărați de ruși. A fost oarecum fortificată și este din ce în ce mai apărate aceste zone de câmpuri minate și patrulate de drone, dar rămân permeabile.

De când Rusia s-a retras, provinciile sale de graniță au fost în flăcări. Distrugerea este aproape întotdeauna raportată în presa rusă ca fiind rezultatul bombardamentelor transfrontaliere sau al atacurilor aeriene: dar este clar că există echipe de sabotori care operează și peste graniță.

De asemenea, pare plauzibil că există cel puțin câțiva agenți ucraineni ascunși și/sau ruși nemulțumiți care lucrează din interiorul Rusiei.

A existat sabotaj în sistemele feroviare atât din Belarus, cât și din Rusia. Așa-numitele „incendii misterioase” au izbucnit în Rusia de la invazie, adesea departe de zonele de graniță. Institutul de cercetare al forțelor aerospațiale ruse din Tver, nord-vest de Moscova, a fost distrus de incendiu în aprilie 2022, iar un număr de oameni uciși.

Un alt incendiu masiv a izbucnit a doua zi într-un parc aerospațial, tot lângă Moscova, iar luna următoare au avut loc incendii și explozii chiar în Moscova.

Între timp, ucrainenii au devenit din ce în ce mai îndrăzneți. În luna martie, au apărut în mass-media rusă informații despre sabotori din Briansk, nu doar care au plantat explozibili sau au declanșat incendii, ci s-au implicat în bătălii cu forțele locale de aplicare a legii și „Rosgvardia” – trupe de securitate internă – și au luat ostatici. Războiul din umbră este din ce în ce mai fierbinte.

Lupta oarecum negată din interiorul Rusiei este vitală din punct de vedere strategic pentru ucraineni: este menită să-l convingă pe Putin să retragă trupele din sud-estul Ucrainei.

Succesul aici este probabil o precondiție vitală pentru contraofensiva ucraineană mult așteptată. Este destul de cunoscut faptul că Zelenski și generalii săi, dând dovadă de „nervi de oțel”, așa cum a spus recent un ofițer superior american, au reușit să adune o mare forță de lovitură ținută în rezervă.

Înaltul comandament ucrainean a rezistat tentației de a furniza întăriri în timpul luptei grele din Bahmut și în alte părți și a constituit o forță neangajată de până la 20 de brigăzi grele.

Această forță ucraineană este bine înarmată cu tancuri occidentale și alte arme puternice. Are trupe bine antrenate și întărite de luptă, care știu că luptă pentru a-și elibera compatrioții de ororile acum binecunoscute ale ocupației ruse. Trupele ucrainene de atac au avut o pauză din lupta cu mașina de tocat carne din primele linii și vor fi motivate și gata de luptă. Dar au o problemă.

Frontul de luptă din vest se află acum de-a lungul Niprului inferior, un obstacol major care are adesea mulți kilometri lățime: în esență impracticabil pentru un atac blindat rapid.

Frontul de est la 50 km sud de Donețk este, de asemenea, problematic, deoarece în spatele lui se află granița cu Rusia, unde ucrainenii trebuie să se oprească, dar rușii nu.

Atacul ucrainean mai mult sau mai puțin trebuie să vină undeva între Zaporojie și Donețk, împotriva așa-numitului „pod de uscat”, unde o pătrundere de mai puțin de 100 km aduce tancurile ucrainene pe malul Mării Azov.

Dacă ar putea realiza acest lucru, ar tăia întreaga jumătate de vest a forțelor de invazie ruse de aproape orice sprijin, altul decât cel care trece pe podul Kerci spre Crimeea. Ucrainenii au reușit să lovească acel pod deja. Ar fi o lovitură care va schimba jocul, dacă ar putea fi dată.

Problema este că și rușii pot citi o hartă, iar secțiunea relevantă a frontului are abia 150 km lungime. Fotografiile din satelit arată că rușii au construit mai multe linii masive de fortificații acolo și este evident că trupele și artileria ruse vor fi puternic concentrate în acea zonă.

O șansă de succes

Încălcarea acestor linii nu va fi ușoară. Pentru a avea vreo șansă de succes, ucrainenii au nevoie cu disperare să atragă de pe podul de uscat orice soldat rus și echipament posibil.

S-ar putea să poată face asta deoarece Rusia pare să nu aibă rezerve strategice. „Acum estimăm că 97% din armata rusă, toată armata rusă, se află în Ucraina”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, pentru BBC în februarie.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și