De ce eșuează tacticile de război ale SUA în Ucraina? „Pentru ca abordarea să funcționeze eficient este nevoie de toate elementele”

115

Noile tactici NATO predate rapid trupelor ucrainene eșuează, deoarece Ucraina nu domină cerul, au spus analiștii, iar trupele Kievul par să revizuiască doctrina aliată optând pentru o tactică de uzură a degrada apărarea rusă bine înfiptă.

„Armata Ucrainei a lăsat deocamdată deoparte metodele de luptă ale SUA și a revenit la tacticile pe care le cunoaște cel mai bine”, scrie The New York Times.

Există un motiv principal pentru asta, au declarat experții pentru „Newsweek“ . Țările NATO pun accent pe armele combinate sau pe lupta cu toate componentele armatei care lucrează împreună. Pentru ca forțele ucrainene să reușească cu tacticile NATO, au nevoie de superioritate aeriană, pe care nu o au.

„Pentru ca abordarea occidentală să funcționeze eficient, este nevoie de toate elementele, iar un element cheie este puterea aeriană”, spune colonelul în retragere din armata britanică Hamish de Bretton-Gordon, care a comandat anterior apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară a Regatului Unit.

Țările occidentale au canalizat zeci de miliarde de dolari în Ucraina în asistență de securitate, dar acest ajutor nu a inclus avioane de luptă occidentale precum F-16 sau elicopterele de atac standard NATO. Cu doar câteva ore înainte de începerea contraofensivei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru „The Wall Street Journal“ că superioritatea aeriană a Rusiei și nevoia Kievului de apărare antiaeriană înseamnă că „un număr mare de soldați vor muri” în lunile următoare.

Fără avioane occidentale care să conteste controlul aerian rusesc, trupele ucrainene „luptă cu o mână legată la spate”, a declarat de Bretton-Gordon pentru „Newsweek“ . „Pentru mine, aceasta este cea mai importantă piesă de aici”.

Stilul de luptă al NATO, atât de dependent de controlul cerului, a fost, de asemenea, testat în ultimii ani doar în arene în care alianța avea superioritate aeriană, spun experții.

„Niciun membru al forțelor armate NATO nu a experimentat lupte apropiate de ceea ce au trăit ucrainenii în ultimele 18 luni”, a declarat Davis Ellison, analist strategic la Centrul de Studii de Securitate de la Haga (HCSS), pentru „Newsweek“.

„Modul NATO de război terestru nu a fost niciodată testat în mod serios împotriva unui adversar major, în ciuda deceniilor de investiții și instruire”, a adăugat el.

În războiul din Irak și Războiul din Golf din 1991, „forțele americane și occidentale au reușit să stabilească rapid o superioritate aeriană masivă”, a declarat Paul van Hooft, un alt analist de la HCSS, pentru Newsweek.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și