De ce se prăbușește rubla. Explicația care arată ce dezastru a produs Kremlinul, vrând să ascundă efectele izolării internaționale

219

Un economist polonez explică succint mecanismele de pe piața financiară a Moscovei pentru a răspunde la întrebarea „Ce se întâmplă cu rubla?”.

Potrivit economistului pe nume Bronek Kozicki, Banca Centrală a Rusiei folosește de mai mult timp un mecanism de ținere în viață a rublei pe piața de capital: o cumpără de pe piață la un preț mai mare decât merită, împingând în mod artificial prețul în sus.

„Apoi o vând în pierdere (cumpărând scump și vânzând ieftin este modul în care pierzi bani). Apoi totul se repetă. Acest lucru, evident, nu este sustenabil, motiv pentru care traiectoria pe termen lung pare… ei bine, suficient de evidentă.

Creșterile ocazionale, precum cea observată în seara zilei de 13 august (imediat după deschiderea piețelor valutare – trecerea de la 0,00996 la 0,01011) sunt exact cum ar arăta impactul unei acțiuni a băncii centrale, presupunând că sunt disperate. Și cred că sunt disperați. Ce este și amuzant, pe deasupra, este prețul nu se mai mișcă după aceea – adică nu sunt cumpărători, chiar și la reducere.

În cele din urmă, se va mișca, dintr-un motiv sau altul, dar ideea este că valoarea monedei naționale nu este dată doar de cursul său. Importante sunt, de asemenea, răspândirea (diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare), volumul (cât de mult este tranzacționată) și volatilitatea (cât de repede se mișcă rata sa). Și cred că toate astea par sumbre pentru ruble”, explică Kozicki pe Twitter.

Rubla se devalorizează accelerat de la începutul verii. Moneda rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută şi diminuării balanţei comerciale a Rusiei.

De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5% până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni, şi cu 1,3% în raport cu yuanul până la 13,87 ruble pentru un yuan chinez.

Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut, pentru ca la câteva luni mai târziu să revină până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, graţie unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi creşterii veniturilor din exporturi.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și