De ce va fi 2022 un an important pentru Republica Moldova: turbulențe, provocări și obstacole
Editorial de Mădălin Necșuțu
Republica Moldova se va confrunta în 2022 cu o serie de provocări majore, atât interne, legate de reformele asumate de guvernarea PAS și de evoluția economică a țării, cât și externe, în contextul tensiunilor dintre Occident și Rusia și al crizei din Ucraina vecină.
Stringența reformelor și riscul erodării susținerii populare
Faptul că, pentru prima oară în istoria țării, o formațiune politică pro-europeană deține singură pârghiile puterii nu va fi suficient pentru parcursul european și nu scutește Republica Moldova de o serie de provocări majore în 2022.
Este important ca actuala putere să poată livra promisiunile făcute în campania electorală pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Sunt necesare reforme substanțiale, în special pe zona de justiție, acolo unde Republica Moldova ocupă un loc de subsol în clasamentele legate de fenomenul corupției în Europa. Entuziasmul care i-a adus PAS o majoritate confortabilă poate lăsa loc repede dezamăgirii, ducând la un recul la fel de mare pentru această formațiune.
Sistemul judiciar cleptocratic consolidat în circa 30 de ani și forțele oligarhice conservatoare proruse nu vor schimbarea status quo-ului actual, iar reformele pe partea de justiție vor reprezenta o piatră de încercare. Evaluarea externă a magistraților pe care actualii guvernanți o pregătesc la Chișinău este un proces ce trebuie desfășurat atent, fără mișcări bruște, dar în același timp guvernul trebuie să livreze rapid rezultate către cetățeni.
Reforma administrativă va fi și ea o provocare. Pe de o parte, se vrea tăierea sinecurilor ce parazitează instituțiile de stat și crearea unui sistem mai suplu în aparatul de stat, dar în același timp Republica Moldova se confruntă cu o gravă problemă a lipsei specialiștilor sau a celor care nu vor să lucreze pe salarii mici și necompetitive la stat. De reforma administrativ-teritorială ar fi dificil de vorbit în 2022, deoarece aceasta nu s-ar afla tocmai pe lista de priorități a Guvernului.
De reușita sau eșecul acestor reforme depinde și revenirea stângii pro-ruse pe scena politică. Socialiștii și comuniștii vor crește în tot acest timp în opoziție, în timp ce rating-ul politic al PAS se va eroda în mod constant și oarecum rapid la guvernare. Nu în ultimul rând, noul Partid Alternativa Națională, al primarului Chișinăului, Ion Ceban, fost comunist și apoi socialist, ar putea atrage electoratul nehotărât.
(…)
Dosarul transnistrean coace la foc mocnit
Dosarul transnistrean ar putea juca un rol important în 2022. Semnele deja au început să apară după așa-numitele alegeri prezidențiale de pe 12 decembrie, în urma cărora liderul separatist Vadim Krasnoselsky a fost „uns” de Moscova pentru încă un mandat de cinci ani la cârma regiunii separatiste. Pragul de prezență obligatorie a fost scos, iar generalul de miliție Krasnoselsky s-a bătut cu un fermier obscur din raionul Grigoriopol.
De la aceste „alegeri” au apărut și primele incidente, când Moscova și Tiraspolul au criticat incorpore Chișinăul pentru interzicerea accesului unor propagandiști ruși în regiunea separatistă transnistreană. Mai mulți oficiali ruși au cerut premierului rus Mihail Mișustin să ia măsuri împotriva Chișinăului pentru acest comportament.
(…)
Vulnerabilități energetice
Semnarea contractului pe cinci ani cu Gazprom pentru livrarea de gaze nu înseamnă neapărat și rezolvarea definitivă a acestei probleme. În primul rând, Rusia a arătat că orice motiv este suficient pentru a opri din nou robinetul. Plata în avans a gazelor la un preț foarte mare este o problemă ce poate destabiliza economic Republica Moldova.
Pentru Chișinău este important să treacă această iarnă și să așteptate coborârea prețului la gaze pe piețele internaționale. În același timp, trebuie să ia măsuri pentru achiziționarea și stocarea de gaz în România și în niciun caz în Ucraina, stat amenințat de spectrul războiului.
De succesul acestei mișcări cu România depinde mai departe ce se va întâmpla din octombrie 2022 și dacă Republica Moldova va mai lua sau nu gaze de la Gazprom. Contractul pe cinci ani include o clauză care spune că volumul de gaze livrate de Rusia se va negocia anual.
Citește articolul integral AICI