De la dublura lui Zelenski la cadavrele vii. Cele mai virale conspirații despre războiul din Ucraina

0 588

BBC a demontat cele mai virale afirmații false propagate de conturile asociate cu adepți americani ai teoriilor conspirației la prima aniversare a invaziei pe scară largă în Ucraina.

Războiul este fals

Drept dovadă unele conturi aparținând unor adepți americani proeminenți ai teoriilor conspirației invocă absența înregistrărilor video de pe câmpul de luptă.

Miroase a scam”, se plânge un comentator.

Un alt influencer cu 1,4 milioane de urmăritori pe Twitter a afirmat că nu există „nicio filmare” și „nici actualizări detaliate” ale situației războiului.

Această postare a fost distribuită de fostul consilier pentru securitate națională al SUA, Michael Flynn, care a comentat că provoacă pe oricine să spună afirmația este greșită.

Realitatea este că războiul a fost documentat din multiple surse: mărturii de la fața locului, ample filmări de pe front și corespondențe ale televiziunilor din toată lumea care, în plus, au verificat narativele false despre evenimentele cheie ale conflictului. Totodată, guverne și agenții din toată au recunoscut războiul ca real.

De multe ori jurnaliștii au făcut și o muncă de verificare a autenticității numeroaselor filmări care au apărut pe rețele sociale.

Blocul-turn din Kiev a fost realmente bombardat

Imagini cu un bloc-turn din Kiev lovit de o rachetă au apărut la două zile de la invazie – lovitura a făcut o gaură în blocul de apartamente și reporterii au relatat în detaliu de la fața locului.

În ultimele zile pe rețelele sociale au devenit virale fotografii cu blocul recondiționat între timp alături de afirmații că fie atacul nu a avut loc, fie războiul în sine este o farsă, pentru că reparațiile nu au cum să fie posibile.

Un podcaster de dreapta și activist anti-vaccin, al cărui cont interzis a fost recent restabilit de Twitter, s-a numărat printre cei care au împărtășit această afirmație.

Realitatea este că Kievul, deși a fost din atacat în ultimele luni, nu mai este un oraș în prima linie de la sfârșitul lui martie 2022, când forțele ruse s-au retras din regiunea capitalei.

Mai multe portaluri ucrainene au urmărit reparațiile care au început în mai, difuzând imagini ale blocului în timpul lucrărilor care s-au întins până în toamnă.

Cadavrele care se mișcă

În ultimele zile a fost reciclat un clip în care apar rânduri de cadavre în saci negri în spatele unui reporter care ar transmite din Ucraina, iar în filmare unul dintre acestea se mișcă. Milioane de vizualizări a adunat presupusul cadavrul viu oferit ca o dovadă că actori au fost angajați pentru a susține narativele occidentale asupra războiului din Ucraina.

„Nu te mai mișca – ar trebui să fii mort! Psyop?”, susținea un tweet distribuit pe scară largă de un cont de dreapta.

Videoclipul a fost distribuit de mai mulți influenceri de dreapta pe Facebook și TikTok.

Videoclipul este preluat dintr-un reportaj realizat de ziarul austriac Osterreich despre un protest pentru climă desfășurat la Viena la începutul lunii februarie a anului trecut, înainte ca invazia rusă să fi început, în care activiștii au vrut să sublinieze pericolul pe care îl reprezintă emisiile de carbon pentru viața umană.

Același clip a fost prezentat drept dovadă că morții din cauza COVID nu există.

Dublura lui Volodimir Zelenski

Imaginile cu o presupusă dublură a președintelui ucrainean care ar fi fost scurse accidental de presa din Polonia s-au virat în ultimele zile.

Concluzia falsă că președintele ucrainean are o „dublură secretă” după ce ar fi apărut din greșeală alături de Zelenski purtând aceeași ținută ca el a strâns milioane de vizualizări.

Alte postări îl surprind pe bărbat în fundal în timpul vizitei președintelui american Joe Biden la Kiev, săptămâna trecută

Teza este ușor de demontat, pentru că bărbatul în cauză nu este greu de identificat. Este vorba despre Maksim Donets, garda de corp personală a Zelenski. Potrivit Reuters, Donets este șeful echipei de securitate a președintelui din mai 2019.

Imagini cu el deplasându-se în urma președintelui ucrainean pot fi descoperite cu ușurință online.

Sursa: https://adevarul.ro

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata