Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Prima pagină » Decizie neașteptată! Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de securitate și pe procurorul general
    Externe

    Decizie neașteptată! Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de securitate și pe procurorul general

    18 iulie 2022
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a luat o decizie surprinzătoare și i-a demis duminică seara pe șeful serviciului securității interne (SBU), Ivan Bakanov, prietenul său din copilărie, și pe procurorul general, Irina Venediktova, figură devenită foarte cunoscută în ultimele luni, care se ocupa de investigarea crimelor de război comise de ruși în Ucraina.

    Ambii oficiali rămași fără funcție sunt acuzați că nu și-au făcut treaba bine, iar asta a permis rușilor să avanseze în Ucraina.

    Pe de altă parte, șeful serviciului de informații interne care era responsabil de regiunea Crimeea a fost arestat. Bărbatul, care fusese demis din funcție în martie 2022, este acuzat că a colaborat cu forțele de ocupație și că le-a dat documente secrete rușilor. 

    Ordinele de demitere a șefului securității interne și a procurorului general au fost publicate pe site-ul Președinției ucrainene.  Printr-un alt decret, procurorul general adjunct Oleksii Simonenko este numit procuror general interimar.

    De ce au fost demiși Ivan Bakanov și Irina Venediktova

    Ivan Bakanov a fost concediat în temeiul articolului 47 din Statutul disciplinar al forțelor armate ale Ucrainei, care se referă la „neexecutarea (îndeplinirea necorespunzătoare) a îndatoririlor oficiale, care are ca rezultat victime umane sau alte consecințe grave sau creează premisele unei amenințări cu astfel de consecințe”, scrie The Guardian.

    Ivan Bakanov fusese numit în fruntea SBU în 2019, după ce Zelenski a câștigat alegerile, și era considerat ca fiind un apropiat al președintelui.

    Ulterior, Zelenski a explicat că a luat aceste măsuri întrucât peste 60 dintre subalternii celor doi oficiali acționau împotriva intereselor Ucrainei în teritoriile ocupate de ruși, iar asta pune la îndoială calitățile lor de conducători ai instituțiilor respective.

    Aceste demiteri sunt de departe cele mai răsunătoare evoluții politice care au loc la Kiev de la invadarea Rusiei la 24 februarie, scrie Reuters. Într-o postare pe contul de Telegram, Zelenski a explicat că i-a concediat pe înalții oficiali deoarece s-a dovedit că mulți membri ai instituțiilor pe care le conduceau au colaborat cu Rusia, o problemă care se înregistrează și în alte agenții guvernamentale, a menționat Zelenski.

    Peste 650 de cazuri de trădare și colaborare cu ocupantul rus

    Zelenski a anunțat că au fost depistate 651 de cazuri de presupusă trădare și colaborare în rândul unor angajați ai Procuraturii și ai forțelor de ordine, iar peste 60 de oficiali din subordinea lui Bakanov și Venediktova lucrau împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia.

    „O astfel de serie de infracțiuni împotriva fundamentelor securității naționale și legăturile depistate între angajații forțelor de securitate ale Ucrainei și serviciile speciale ale Rusiei ridică foarte serioase semne de întrebare în legătură cu liderii acestor instituții. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a spus Zelenski.

    În discursul său nocturn către națiune, Zelenski s-a referit și la recenta arestare sub suspiciunea de trădare a fostului șef al SBU care era responsabil de regiunea Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și pe care Kievul și Occidentul o consideră teritoriu ucrainean. „Au fost adunate suficiente dovezi pentru a acuza această persoană de trădare. Toate activitățile sale criminale sunt documentate”, a declarat președintele ucrainean.

    Infiltrarea rusă, o provocare pentru Ucraina

    Numărul mare de cazuri de presupusă trădare scoate la iveală provocarea uriașă a infiltrării rusești cu care se confruntă Ucraina, care luptă pentru supraviețuirea sa ca stat, comentează Reuters.

    De la invazia din 24 februarie, trupele ruse au capturat teritorii din sudul și estul Ucrainei cu prețul vieții a mii de oameni. Orașe întregi au fost distruse, iar milioane de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Rămâne neclar însă cum de a căzut atât de repede regiunea Herson, ocupată de ruși în sud, în contrast cu rezistența acerbă din jurul Kievului, care a forțat Rusia să se retragă în cele din urmă pentru a se concentra pe capturarea zonei industriale Donbas, din est, notează Reuters.

    Citește mai mult AICI

    #demisii #procuror general #zelenski Ucraina СБУ
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025

    George Simion, întrebat dacă va ajuta Ucraina în calitate de președinte: România nu va mai da niciun leu pentru altă țară

    9 mai 2025

    Xi Jinping și Vladimir Putin, ironizați pe internet. Cei doi se invită unul pe celălalt să bea ceai, dar niciunul nu o face

    9 mai 2025

    Clooney Foundation for Justice documentează crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina

    8 mai 2025

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Falsuri de 9 Mai: Istoria, confiscată de Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    Analiză. Cum operează Storm-1516, gruparea rusă care are acțiuni de manipulare de dezinformare

    9 mai 2025

    Moldova dă dublu față de Rusia: Putin le „aruncă” veteranilor cei mai puțini bani sau doar un ceainic drept mulțumire

    9 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.