Declarațiile lui Putin. În ce condiții își va retrage trupele din Transnistria

152

La o nouă conferință maraton, organizată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a răspuns la întrebările legate de politica internă și externă a Rusiei. Președintele rus a vorbit și despre Maia Sandu (greșind numele de familie, numindu-o Sandru). Acesta a menționat  că trupele ruse vor fi  retrase de la Nistru doar după ce va fi găsită o soluţie paşnică pentru conflictul îngheţat din regiunea transnistreană.

În același timp, chiar dacă i-a urat succese în activitate președintei alese a Republicii Moldova, a ținut să amintească despre faptul că Maia Sandu deține și cetățenia română.

„Maiei Sandru (Sandu), îi doresc tot binele din lume, îi doresc succese în activitate, dar nimic nou nu s-a întâmplat, ca reprezentant al unei noi forțe politice nu a spus nimic nou. Ea e președintele Republicii Moldova, dar în același timp, cetățean al României. Demult auzim îndemnuri din partea țărilor din Vest că trebuie să ne retragem trupele de menținere a păcii. Și noi suntem pentru, dar atunci când va fi contextul potrivit, imediat cum va fi stabilit un dialog normal dintre Chișinău și Tiraspol, când toți vor alege calea păcii și înțelegerii. Noi pentru asta suntem. Și am fost foarte aproape de asta cu președintele Voronin, dar în ultimul moment, reprezentanți ai vestului au pus presiune, el a refuzat, a respins înțelegerea și soluționarea conflictului transnistrean a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce, pentru ce? După asta am întrebat colegii din UE, pentru ce ați făcut asta? Ei, iată așa a ieșit. Dar mai devreme sau mai târziu, această problemă trebuie hotărâtă”, a declarat Vladimir Putin.

Preşedintele rus a reamintit de eşecul „Planului Kozak”, care, potrivit lui, ar fi soluţionat conflictul transnistrean.

„Noi cu fostul preşedinte (al Republicii Moldova, Vladimir) Voronin am fost foarte aproape de aceasta (de soluţionare). Însă, în ultimul moment, liderii ţărilor occidentale l-au presat, el a renunţat, s-a disociat de înţelegerile anterioare şi soluţionarea problemei transnistrene a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce? Nu este clar deloc! Ulterior i-am întrebat pe omologii mei din UE, de ce aţi procedat aşa? Au zis ca aşa a ieşit! Nu ne vom axa pe detalii, însă mai devreme sau mai târziu această problemă va trebui rezolvată”, a mai spus Putin.

După alegerea în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă din Transnistria muniţiile şi trupele din cadrul Grupului Operativ (GOTR), creat pe rămăşiţele fostei Armate a 14-a sovietice în Transnistria, iar misiunea de pacificare trebuie transformată în una civilă sub egida OSCE.

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS. Cea mai mare parte a muniţiilor a fost însă stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republică Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia. Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și