Demascare! Cine erau spionii Kremlinului de la NATO?
Un locotenent colonel cu legături de nivel înalt la Kremlin, un vânător de spioni și un specialist în Big Data! Identitățile celor opt ruși expulzați recent de NATO de la Bruxelles oferă indicii despre motivul pentru care Moscova a reacționat atât de dur, dar și despre ce anume făceau agenții ruși.
Cele opt persoane despre care Rusia a spus că sunt „diplomați” misiunii sale de la NATO din Bruxelles erau de fapt „ofițeri de informații nedeclarați” care desfășurau „activități ce nu sunt conforme cu acreditările lor”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce anunța expulzările în octombrie anul trecut.
NATO nu a făcut niciodată public numele celor opt expulzați. Asta înseamnă că puteau merge liniștiți acasă, ca mai apoi să fie trimiși în alte state din afara NATO, sub aceeași acoperire diplomatică. Rusia a ales însă să-și închidă misiunea de la NATO. Această reacție a fost văzută ca o încercare de a slăbi alianța occidentală, în vreme ce Rusia și NATO se pregăteau la acea vreme să poarte discuții despre amenințarea Rusiei cu un nou război împotriva Ucrainei.
Conexiunile de nivel înalt ale unora dintre cei pe care Stoltenberg i-a trimis să-și facă bagajele duc la idea că furia Kremlinului ar fi putut avea o dimensiune personală. Ei au arătat astfel importanța cartierului general al NATO ca țintă în ochii Rusiei. Iar CV-urile lor fac lumină asupra tipului de persoane pe care serviciile ruse de spionaj le trimiteau în Belgia, unde sunt vizate atât instituțiile UE, cât și cele belgiene.
Cei opt spioni diplomați ruși sunt Serghei Cesnokov, Oleg Demehin, Vasili Epișkin, Dmitri Filippenok, Igor Kovalev, Nadejda Obuhova, Alexander Smușko și Stanislav Teleghin, potrivit informațiilor obținute în cadrul unei anchete comune de către Centrul Dossier, fondat și finanțat de marele adversar exilat al lui Putin, fostul magnat întemnițat Mihail Hodorkovski și EUobserver.
În fruntea spionilor expulzați era Aleksandr Smușko, locotenent colonel în GRU, temutele servicii secrete ale armatei, cu legături la cel mai înalt nivel la Kremlin. Smușko a fost în trecut traducător și interpret pe lângă ministrul apărării Serghei Șoigu, dar și pe lângă șeful marelui stat major Valeri Gherasimov.
Smușko era secundat de Dmitri Filippenok din partea serviciilor rivale ale FSB.
Apoi, Vasili Epișkin, locotenent în rezervă în cadrul Institutului de aviație din Moscova și expert în inteligență artificială și „big data”. Serghei Cesnokov, cu specializare identică, lucrează pentru o societate informatică a statului, pe lângă ministerul apărării.
Stanislav Teleghin și Oleg Demehin sunt agenți recrutați din cuibul de spioni care este Institutul pentru relații internaționale din Moscova. Nadejda Obuhova a lucrat o vreme la ambasada rusă din Canada și e știută pentru a fi primit un cadou personal din partea lui Putin în 2006.