Deputatul rus Konstantin Zatulin vrea explicații. De ce Republica Moldova nu le-a permis сelor zece ruși să ajungă în regiunea transnistreană
Prim-adjunctul șefului Comisiei Comunității Statelor Independente (CSI) a Dumei de Stat, Konstantin Zatulin, a cerut inițierea unei anchete de către guvernul rus, în legătură cu expulzarea de pe aeroportul din Chișinău a cetățenilor ruși, care se îndreptau, duminică, 12 decembrie în regiunea transnistreană, pentru a participa la așa zisele alegeri din regiunea separatistă a Moldovei.
„Duminică s-au desfășurat „alegeri prezidențiale” pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova (nerecunoscută), unde locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse. Acest lucru este important, în ciuda lipsei de recunoaștere oficială a faptului că au loc procese democratice”, a spus Zatulin în ședința plenară a Dumei de Stat, scrie rian.ru
Potrivit lui, zece cetățeni ai Federației Ruse, inclusiv personalități publice și politice la sosirea pe aeroportul din Chișinău, nu le-a fost permis accesul în țară. Printre aceștia se numără istoricul și politologul Natalia Narocinitskaia și Alexander Brod, a menționat parlamentarul.
„Vă îndemn să cereți Comisiei CSI, în conformitate cu articolul 47 din regulament, să pregătească o notă informativă Dumei de Stat cu privire la punerea în aplicare a rezoluției adoptate pe 16 iunie și a declarației Dumei de Stat privind măsurile întreprinse pentru a sprijini cetățenii Federației Ruse și compatrioții ruși din Transnistria, ca efect la acțiunile Moldovei întreprinse în semn de recunoștință pentru concesiunile la datoriile la gaze”, a menționat Zatulin.
Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a răspuns că, în conformitate cu reglementările prevăzute, este necesar să se pregătească un proiect de instrucțiuni de protocol și să se convină cu comisia relevantă.
În cadrul ședinței plenare din 16 iunie, Duma de Stat a adoptat o declarație de condamnare a acțiunilor Moldovei și Ucrainei, care „au dus la perturbarea reglementării conflictului transnistrean și agravarea situației cetățenilor ruși care locuiesc acolo”.
Anterior, Biroul politici de reintegrare a îndemnat partenerii internaţionali să se abţină de la declaraţii, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acţiuni şi contacte cu exponenţii Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a aşa-numitelor „alegeri”. „Asemenea acţiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, precum şi ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”, se menţiona în declaraţie.