Detalii despre sistemele de senzori acustici folosite de ucraineni pentru a detecta dronele și rachetele rusești

87

Ucraina apelează la o metodă rudimentară pe bază de senzori acustici pentru a detecta drone și rachete rusești, a dezvăluit recent generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, relatează The Telegraph.

Proiectul – despre care sursele ucrainene au spus că este confidențial și nu pot furniza mai multe informații – constă, în forma sa cea mai rudimentară, într-o rețea de mii de telefoane mobile atașată de stâlpi de telefonie. Rețeaua de comandă și control a forțelor aeriene, denumită „Viraj”, se bazează pe cel puțin 40 de rețele separate de senzori menite să detecteze, să urmărească și să identifice amenințările aeriene.

Senzorii captează sunete anormale din mediu, după care inteligența artificială stabilește dacă acestea provin de la drone kamikaze sau de la rachete.

„Este interesant faptul că această tehnologie revine în actualitate, deoarece a fost la modă înainte de inventarea radarului în anii 1920 și 1930”, a apreciat Thomas Withington, expert în apărare aeriană la Institutul Serviciilor Regale Unite. „Istoria, într-un fel, se întoarce, dar cu adaptările erei tehnologice de care dispunem astăzi”, a adăugat el.

Cel mai elementar senzor, fabricat de o organizație neguvernamentală numită „Skyfortress”, este amplasat în zonele din apropierea liniei întâi a frontului din Ucraina. Acesta este compus dintr-un smartphone cu android amplasat într-o cutie împreună cu alte tehnologii disponibile comercial.

Telefoanele mobile înregistrează continuu pentru a detecta apropierea țintelor aeriene și folosesc rețelele locale de telefonie mobilă pentru a transmite informațiile către un sistem centralizat.

Aceste sisteme sunt finanțate prin intermediul inițiativei „Ceruri sigure”, un program creat în cadrul platformei United24, o inițiativă a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Este foarte util pentru noi, astfel încât să înțelegem mai bine ce se întâmplă pe cerul nostru. Este o tehnologie destul de revoluționară”, sublinia anul trecut pentru The Telegraph Mihailo Fedorov, ministrul pentru transformare digitală.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și