Dezbateri aprinse în Ucraina privind presupuse măsuri anticorupție împotriva oamenilor de afaceri reformiști
În Ucraina a izbucnit o dezbatere aprigă pe tema acuzațiilor potrivit cărora măsurile de combatere a corupției sunt folosite pentru a-i pune la zid pe oamenii de afaceri susținători ai reformei statului, stârnind îndoieli mai cuprinzătoare cu privire la traiectoria politică internă a Ucrainei și la capacitatea acesteia de a absorbi miliarde de euro din fondurile europene pentru reconstrucție după încheierea războiului, relatează The Guardian.
Preocupările au fost transmise către Departamentului de Stat al SUA, respectiv Ministerul de Externe al Regatului Unit și sunt împărtășite parțial de activiștii ucraineni anticorupție
Problema este sensibilă din punct de vedere diplomatic, deoarece criticii sunt atenți să nu facă jocul narativei rusești conform căreia Ucraina are o corupție endemică sau să sugereze că instituțiile anticorupție, la a căror înființare au contribuit în mare măsură aliații occidentali și societatea civilă ucraineană, se abat de la sarcina lor.
Corupția este de mult timp călcâiul lui Ahile al Ucrainei, dar țara a făcut unele progrese, cu o urcare în clasamentul percepției corupției realizat de Transparency International, de pe locul 142 în lume în 2014, pe locul 122 în 2021. Dar criticii susțin că anumite investigații nu i-au vizat pe cei cu adevărat corupți și s-au concentrat în schimb pe oamenii de afaceri care s-au alăturat guvernului pentru a ajuta la relansarea economiei Ucrainei după revoluția din 2014. Miza este ce fel de economie va deveni Ucraina după război, și dacă oamenii talentați vor mai risca să lucreze din nou pentru stat, relatează The Guardian.
Katia Rijenko, de la Transparency International Ucraina, a solicitat o revizuire a autorității anticorupție din Ucraina (Nabu).
„Este un semn bun că, în ciuda faptului că se află în mijlocul unui război, ecosistemul anticorupție al Ucrainei nu se teme să ancheteze numele mari și să trimită aceste cazuri să fie judecate în mod transparent de judecători independenți.” Însă, a adăugat ea, aceste „cazuri au scos în evidență probleme serioase în modul în care funcționează organismele anticorupție din Ucraina”.
Un fost oficial ucrainean care a contribuit la campania pentru înființarea organismelor anticorupție din Ucraina a declarat că oficialii par să vizeze mai degrabă persoane pentru încălcări ale guvernanței corporative, decât pentru corupție evidentă. „Aceasta este o tragedie în care nu vor exista câștigători”, a declarat fostul oficial.
Tabere împărțite
Nabu nu a răspuns la comentarii, dar a subliniat că merge pur și simplu pe firul dovezilor furnizate de organismele de audit. Au existat investigații de succes, inclusiv expunerea recentă a neregulilor într-un program de privatizare în valoare de 500 de milioane de grivne ucrainene (11 milioane de lire sterline) care ar fi fost orchestrat de un fost oficial, a indicat Nabu.
Taberele sunt împărțite: unii critici blamează excesul de zel din partea unei țări dornice să impresioneze UE înainte de posibile negocieri de aderare, anul viitor. Alții dau vina pe incompetență sau pe o mentalitate punitivă, modelată de neîncrederea în profit din epoca sovietică.
Alții sunt înclinați să creadă că e un complot.
„Există tentative ale unora de a discredita reformatorii din Ucraina – și, prin extensie, organismele anticorupție însele”, spune Andrí Kóboliev, fostul director executiv al companiei de stat de gaze Naftogaz și unul dintre oamenii de afaceri vizat de acuzații.
În fața invaziei Rusiei, este posibil ca majoritatea ucrainenilor să manifeste un interes scăzut față de urmărirea penală a oamenilor de afaceri bogați. Volodimir Zelenski, care a candidat cu o agendă pro- reformă și care rămâne extrem de popular, a avut un rol esențial în răspunsul la acuzațiile de corupție din timpul războiului.
În ianuarie, 15 oficiali guvernamentali au demisionat sau au fost concediați după o serie de raiduri anticorupție mediatizate, Zelenski promițând o politică de toleranță zero.
Dar puține lucruri sunt mai susceptibile de a reduce atractivitatea Ucrainei pentru investitorii internaționali – și pentru organisme precum FMI – decât bănuielile că lupta împotriva corupției este manipulată politic.
Citește articolul integral AICI