Diagnosticele șefului Wagner cu privire la război. Semnalul pe care îl transmite Prigojin lui Putin

654

Interviul pe care l-a acordat recent unui propagandist rus șeful companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, poate fi perceput ca un diagnostic din mai multe unghiuri, apreciază analistul politic ucrainean Volodimir Fesenko, directorul centrului de studii politice „Penta”.

Interviul acordat de Prigojin propagandistului rus Dmitri Dolgov este citat și analizat intens și este un material fascinant și instructiv în sine atât din punct de vedere politic, cât și psihologic.

Percepția analistului este că acest interviu este un diagnostic pe care fondatorul Wagner îl oferă situației războiului din unghiuri diferite. Nu doar că Prigojin a admis eșecul așa-numitei „operațiuni speciale” în privința principalelor obiective anunțate de Putin la 24 februarie, când a declanșat invazia pe scară largă, și anume demilitarizarea și de-nazificarea Ucrainei.

În același timp, el a recunoscut fățiș că de fapt operațiunea a făcut exact opusul a ceea a sperat Rusia.

„Am făcut din Ucraina o națiune cunoscută în întreaga lume. Cât despre demilitarizare: dacă la începutul operațiunii speciale aveau 500 de tancuri, în prezent au 5000; iar dacă obișnuiau să lupte cu abilitate în 20.000 de oameni, acum au 400.000. În ce mod am demilitarizat-o. Se dovedește că este adevărat exact contrariul”, a apreciat Prigojin.

Diagnosticele lui Prigojin în privința războiului din Ucraina

Mult mai important este însă faptul că Prigojin s-a plâns că războiul pe care îl duce Rusia împotriva Ucrainei este mai curând avantajos pentru ucraineni în timp ce este doar nedrept și acaparator pentru Rusia.

Aceste afirmații pot fi deduse lesne din evaluările și epitetele folosite pentru a descrie acțiunile ambelor țări.

Ce am făcut? Am intrat cu bocancii și am călcat pe acel teritoriu în căutare de naziști. În timp ce ne uitam după ei, am bătut pe oricine am putut”; „Noi am început această luptă”, „Tot ce am reușit deja să luăm este al nostru și pe ce nu am putut să punem mâna ne aparține”

Un al diagnostic al lui Prigojin este că Rusia nu va câștiga acest război: „Există scenarii optimiste și pesimiste. Nu am prea multă încredere în primele, și anume că Europa și America se va sătura de conflictul ucrainean. Că China va așeza pe toată lumea la masa negocierilor. Vom conveni că tot ce am luat e al nostru, iar tot ce nu am luat nu ne aparține. Acest scenariu este improbabil”, a comentat șeful mercenarilor Wagner.

El a descris și scenariul pesimist: „Ucrainenii primesc rachetele, își pregătesc trupele, vor continua neîndoielnic ofensiva, vor încerca să contraatace. Poate că va avea loc undeva o contraofensivă de succes în urma căreia va restabili granițele la cele existente în 2014, asta chiar s-ar putea întâmpla. Apoi vor ataca Crimeea, vor încerca să arunce în aer podul Crimeei, și să taie liniile de aprovizionare”.

Premierul maghiar Viktor Orban, care încă mai crede cp Rusia nu poate fi învinsă, ar trebui să citească interviul lui Prigojin, notează analistul ucrainean.

Din punctul de vedere al diagnosticării stării de spirit din societate rusă, patosul anti-elite al retoricii șefului companiei militare private Wagner este extrem de semnificativ. Înjurăturile lui nu pot fi reproduse, dar în mod cert Prigojin nu este singurul cu această atitudine față de elite. Din contră, cuvintele lui reflectă și rezonează cu starea de spirit deopotrivă a celor aflați pe front și în spatele lui, mai cu seamă în rândurile taberei pro-război.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și