Discuții la NATO despre închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei

146

Mai mute țările occidentale sunt din ce în ce mai hotărâte ca armatele lor să opereze direct pe teritoriul Ucrainei, iar unii membri NATO doresc să închidă spațiul aerian din vestul Ucrainei de rachetele rusești, scrie cotidianul german Bild.

Unele țări NATO sunt pregătite să își extindă sprijinul pentru Ucraina și să acționeze direct pe teritoriul ucrainean. Unele dintre ele ar putea chiar să participe la închiderea spațiului aerian din vestul Ucrainei, în timp ce altele sunt pregătite să trimită trupe.

Potrivit publicației germane Bild, care citează surse, următoarele țări sunt în favoarea extinderii asistenței acordate Ucrainei: Estonia, Marea Britanie, Polonia, Canada, Lituania și Franța. În același timp, Statele Unite și Germania sunt împotriva acestei idei.

După cum notează publicația, nu există încă o decizie finală, dar problema este ridicată în mai multe direcții. De exemplu, unele țări doresc să antreneze militarii ucraineni direct pe teritoriul Ucrainei. Potrivit fostului șef al cartierului general operațional al Ministerului german al Apărării, Nico Lange, este mai rezonabil și mai economic să trimitem instructori în vestul Ucrainei decât să forțăm sute de mii de ucraineni să umble prin Europa.

În continuarea angajamentului lor, mai multe țări NATO, inclusiv Marea Britanie, Canada și Estonia, iau în considerare nu doar livrarea de arme și muniții la granițele ucrainene, ci direct pe front, ca parte a unei strategii de „logistică avansată“, aflată în curs de dezvoltare.

În ceea ce privește sprijinul militar internațional conex, în urma atacului extins cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului din 13 aprilie, care a fost confirmat de Forțele de Apărare ale Israelului și care a implicat peste 300 de proiectile, Statele Unite, Regatul Unit și Iordania au jucat roluri semnificative în interceptarea atacului. SUA au interceptat cu succes peste 70 de drone și trei rachete balistice.

Făcând o paralelă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat, în cadrul unei reuniuni din 15 aprilie a Statului Major Suprem ucrainean, că măsuri de protecție similare, precum cele utilizate pentru apărarea Israelului, ar putea fi folosite pentru apărarea Ucrainei. El a subliniat că astfel de acțiuni de apărare nu ar necesita invocarea articolului 5 din statutul NATO, ci pur și simplu voință politică.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și