Dodon atacă independența propriei țări! A depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare după care a prezentat un text fals al Declarației de Independență

107

Tentativele președintelui Igor Dodon de a lichida Declarația de Independență a Republicii Moldova încep să se contureze în unele acțiuni uluitoare. De această dată în cadrul ceremoniei de inaugurare a Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova”, care a avut loc la Președinție, Igor Dodon a adus o copilă care a citit un text al Declarației de Independență din care au fost decupate toate elementele esențiale care se referă la faptul că Republica Moldova și-a declarat independența fața de Rusia.

Mai jos vedeți elementele care au fost decupate din document:

 

Fostul deputat și semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova Anatol Țăranu a comentat acest incident, menționând că Dodon este un „președinte intrus”.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost votată și semnată pe 27 august 1991 de 278 de deputați în Parlament și confirmată de Marea Adunare Națională din aceiași zi. Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) și-a proclamat Independența față de Uniunea Sovietică, devenind Republica Moldova. Declarația de Independență spre deosebire de textul Constituției, de exemplu, nu poate fi înlocuită prin alt document fondator, textul ei nu poate fi revizuit s-au redactat. Orice încercare de acest fel este o crimă care subminează temeliile statului Republica Moldova și se cere taxată corespunzător”, a explicat fostul parlamentar.

 

Fostul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase a declarat pentru dinsinfo.md că acțiunea lui Igor Dodon se încadrează într-o strategie menită să compromită Declarația de Independență a Republicii Moldova.

”Ei au anunțat deschis că intenționează să revizuiască hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie, 2013 care a creat blocul de constituționalitate și a încorporat Declarația de Independeță în textul constitutional. Persoanele care astăzi conduc țara în esență au fost cei mai mari adeversari ai Moldovei, care în acea perioadă erau prin tot felul de mișcări anti-naționale, de păstrare a Uniunii Sovietice. Noi avem o guvernare care nu reprezintă moldovenii, care niciodată nu s-a identificat cu valorile noastre naționale”, a spus Tănase.

Mai mult, potrivit lui Alexandru Tănase comisia prezidențială de reformă constituțională care a fost creată prin decretul lui Igor Dodon ar avea un singur scop și anume de „a goli de conținut ideologic textul constitutional și de a elimina din spațiul public Declarația de Independență a Republicii Moldova.”

”Din persepectivă legală, președintele poate fi sancționat politic de către Parlament, pentru încălcarea constituției, dar, din păcate, acest mecanism ar fi imposibil de declanșat acum, în condițiile în care acesta presupune necesitatea a două treimi din voturi care nu există în Parlament. Cu atât mai mult, cu cât nu a existat nicio reacție politică în acest sens”, a menționat Alexandru Tănase.

 Acum 29 de ani, pe  27 august 1991, poporul suveran, prin delegaţii săi mandataţi la Marea Adunare Naţională, prin vot unanim a legitimat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova faţă de imperiul sovietic, adoptată de către 278 de deputaţi ai poporului prin vot uninominal, reprezentând proporţional structura etnică şi teritorială. Declarației de Independență conține prevederi fundamentale despre identitatea istorică, național-culturală și politică a Moldovei la Est de Prut, fiind un document stavilă în calea oricăror tentative de reabilitare a jugului colonial.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și