Dodon îi dă ultimatum Maiei Sandu

135

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) o amenință pe președinta țării că, dacă nu va semna decretul de propunere a unui candidat pentru funcția de prim-ministru, până în data de 9 martie curent, PSRM va veni cu acțiuni mai dure, creând o situaţie similară cu cea din 2016, când șeful statului a avut un rol „simbolic” în actul de guvernare al țării. Amenințările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, de către președintele PSRM, Igor Dodon, după ce sâmbătă a fost organizat Consiliul politic republican al partidului, unde s-au luat mai multe decizii.

Astfel,  Dodon i-a dat termen Maiei Sandu de a semna decretul de numire unui candidat pentru funcția de prim-ministru până pe 9 martie curent. În cazul în care șefa statului nu va face acest lucru, Dodon afirmă că formațiunea sa politică va convoca din nou Consiliul politic republican, unde vor lua decizia cum să acționeze mai departe. Dodon o amenință pe Sandu că dacă nu va ține cont de recomandarea sa, atunci aceasta s-ar putea trezi cu o situație în care și el a fost pus  în 2016, când era președinte al țării, unde rolul său de șef al statului a fost subminat de către guvernarea de atunci.

„Se va purcede la alt nivel de acțiuni. Nu voi menționa caracterul acestor acțiuni. Vom fi nevoiți să venim cu acțiuni politice mai hotărâte, chiar dacă asta va însemna că funcția de președinte va redeveni de decor așa cum s-a întâmplat anterior”, a spus Igor Dodon.

Astfel, Dodon îi recomandă Maiei Sandu să nu aștepte data de 23 martie curent, când se împlinesc trei luni de la ziua de când Moldova a rămas fără un cabinet de miniștri funcțional, iar Parlamentul nu a putut propune o candidatură, care să fie acceptată de către șefa statului, fapt ce ar putea să-i ofere posibilitatea să emită un decret de dizolvare a Legislativului.

Referitor la acest scenariu, Dodon afirmă că, dacă se va ajunge aici, atunci „decretul de dizolvare a Parlamentului pe care ar urma să-l semneze Maia Sandu nu va fi recunoscut de nicio instituție a statului, iar CEC nu va demara procedura de organizare a alegerilor parlamentare anticipate”.

În cele din urmă, Dodon a declarat că, PSRM nu va iniția procedura de demitere a președintei țării așa cum se vehiculează în spațiul public în ultima perioadă și va continua consultările cu partidele din Parlament, pentru a identifica soluții de depășire a actualei situației politice dificile.

„Îi cerem să iasă din izolare și să dialogheze cu partidele. Refuzul este unul emotiv în total dezacord cu rolul de mediator. Doamnă președinte, vă propun să lăsăm într-o parte supărările și atacurile”, a spus Dodon.

În replică, purtătoarea de cuvânt a președintelui ,Sorina Ștefârță, a declarat că Președinția„nu operează cu ultimatumuri”, iar Maia Sandu „desfășoară săptămâna aceasta consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali”.

În februarie, când premierul propus de Sandu, Natalia Gavrilița, nu a primit aprobarea Parlamentului, socialiștii au anunțat că au constituit o nouă majoritate parlamentară, „tehnică”, și o propun premier pe Mariana Duleșteanu. Maia Sandu a desemnat-o însă repetat pe Gavrilița, într-o decizie pe care Curtea Constituțională a declarat-o neconstituională spre finalul lunii trecute. Sandu a sugerat de mai multe ori că ea nu recunoaște „noua majoritate” din Parlament, deoarece din ea fac parte deputați corupți, sau presați să facă jocuri politice.

Anul trecut, când încă era președinte, retorica lui Igor Dodon era diametral opusă în ceea ce privește o posibilă combinație cu cei din Partidul Șor. În august 2020, Dodon declara:

”Vă spun deodată că nu o să accept candidatura prim-ministrului înaintată de transfugi. De ce? Să nu vă răspund de-atâta. Nu vreau ca în fruntea Guvernului să vină un om al lui Plahotniuc, numit de Șor și Candu, chiar dacă Maia Sandu și Andrei Năstase o să se culce sub ei, eu nu voi accepta. Nu vă place, puneți la vot 66 de deputați și hai la referendum”.

După ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale, acesta nu a mai văzut nicio problemă în privința unei coabitări guvernamentale cu cei de la Șor și cu traseiștii. Întrebat astăzi despre această lipsă de consecvență, Igor Dodon a spus că a pactizat cu Șor „ca să salveze țara”.

”Situația de criză cere și decizii extraordinare, neordinare. Atunci când țara arde, trebuie să salvăm țara. Noi ce trebuie să facem acum să ne ascundem după degete? Da, trebuie să revedem unele lucruri. Da, trebuie să ne așezăm să găsim soluții. Asta e poziția noastră”, a spus Dodon.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și