Duma de stat îi permite lui Putin să înghețe depozitele bancare rușilor
Duma de Stat a adoptat miercuri, în a treia și ultima lectură, o lege care îl împuternicește pe Putin să impună restricții radicale asupra funcționării sistemelor financiare și bancare din Rusia.
Amendamentele la legea „Cu privire la măsurile de influențare (contracarare) a acțiunilor neprietenoase ale Statelor Unite și ale altor state străine” îi permit șefului statului, printre altele, să impună restricții asupra tranzacțiilor care implică conturi și depozite, precum și să „înghețe (blocheze) proprietăți”, potrivit documentului postat pe baza de date unificată a Dumei.
Competențele președintelui se extind atât la cetățeni, cât și la persoane juridice, potrivit textului proiectului de lege, care a fost introdus la sfârșitul lunii mai de un grup de parlamentari condus de Anatoli Aksakov, președintele Comisiei pentru piața financiară din Duma.
Potrivit amendamentelor, care vor intra în vigoare după publicarea oficială, Vladimir Putin va putea, de asemenea, să impună restricții și interdicții privind tranzacțiile valutare pentru rezidenți și nerezidenți, să instituie o procedură specială pentru tranzacțiile cu persoane din „țări neprietenoase, să schimbe moneda obligațiilor din anumite contracte.
Putin are, de asemenea, dreptul de a introduce o procedură permisivă pentru tranzacții, de a stabili limite pentru tranzacțiile valutare, de a introduce cerințe pentru cumpărarea și vânzarea de valută pe bursă, inclusiv prin mecanismul unei „sesiuni speciale de tranzacționare”. Este vorba despre un mod de funcționare a bursei în două secțiuni, când anumiți participanți au acces prioritar la tranzacționare, iar apoi piața este deschisă tuturor celorlalți.
În același timp, președintele va avea dreptul de a delega o parte din puterile care îi sunt acordate guvernului și Băncii Rusiei.
Majoritatea măsurilor prevăzute în amendamente sunt deja incluse în decretele anti-sancțiuni ale președintelui și, în plus, legea în sine (127-FZ) îi conferă de facto lui Putin puteri nelimitate, deoarece permite „alte măsuri”, a explicat anterior vicepreședintele Băncii Centrale, Alexei Guznov.
Decizia de a preciza eventualele interdicții din partea președintelui a fost luată „din punct de vedere al percepției publice”, a adăugat el.