DUNGACIU: Invadarea Ucrainei ar fi sfârșitul lui Putin sau sfârșitul mandatului său politic

567

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice, al Academiei Române, a vorbit într-o intervenție la Pro TV România, joi seara, despre situația de la granița Ucrainei, punctând că Vladimir Putin nu va ataca țara vecină pentru că asta ar însemna sfârșitul său politic.

Domnule Dungaciu, de câteva zile, rușii anunță că au început retragerea trupelor, și promit că în următoarele săptămâni, se vor întoarce toate în cazărmi. Americanii și Nato, spun însă, că nu e adevărat, ci că dimpotrivă, se apropie tot mai mult de Ucraina. Ce să înțelegem de aici?

Singurul instrument de negociere pe care Rusia îl are este prezența militară, adică forța. Atât timp cât aceste negocieri nu vor fi încheiate, rușii nu se vor retrage definitiv. Vor face pași în apareța unei retrageri sau o retragere parțială în momentul în care vor câștiga ceva pe teren. Aparent zilele trecute se pare că au câștigat. Adică Ucraina a dat semnale că va accepta o reglementare a conflictului din Donbas în termenii întelegerii de la Minsk, care ar însemna o federalizare a Ucrainei, care ar însemna garanții pentru toată lumea că Ucraina nu intră în NATO și în UE. Ar fi o soluție foarte bună, acceptabilă și pentru americani, și pentru francezi, și pentru germani, și pentru ruși că Ucraina rezolvă problema extinderii NATO. Zilele acestea domnul Zelensli s-a răzgândit și a spus că francezii și germanii mă obligă să accept acordurile de la Minsk, dar noi nu o să acceptăm așa ceva. Evident că toată lumea se înfurie și Ucraina devine acum o problemă de securitate, pentru că ce se întâmplă în Donbas ar putea să declanșeze o confruntare pe care nimeni probabil nu o avea în minte și va fi greu de gestionat. Rusia nu vrea să facă o invazie, nici europenii nu vor ca rușii să facă o invazie. Toată lumea joacă jocul acesta al aparențelor. Fără o invazie nu pot să ieși din criză, nu poți să spui că ai câștigat o bătălie diplomatică, fără invazie nu poți să pui presiune pe Ucraina să facă ce trebuie să facă.

Credeți că e posibil, că tot ce se întâmplă, să fie o metodă a Rusiei de a distrage atenția poporului rus, de la criză internă , activând linia această a războiului, și a “imperiului de temut care sfidează Occidentul”?

Contrar a ceea ce se crede, 85% dintre ruși spun că au o părere foarte bună despre ucrainienii care trăiesc în Ucraina, 65% dintre ucrainienii din Ucraina spun că au o părere foarte bună despre ruși, jumătate dintre ucraineni nu vor frontieră și nici viză cu Federația Rusă. Ce înseamă asta? Este imposibil și pentru Putin și pentru Zelenski să vândă un război cetățenilor. Nimeni nu i-ar mai urma. Nu suntem în situația Crimeei. Suntem acum în situația unui război fratricid, așa spune Putin. Populațiile nu vor accepta acest război și ar fi nebunie întreagă.

Vezi interviul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și