După șase ani de colaps diplomatic relațiile moldo-ucrainene obțin un nou suflu
Din 2014 încoace, Ministrul de Externe al Ukrainei Dmitri Kuleba este primul șef al diplomației ucrainene care a vizitat Moldova. Oficialul de la Kiev a reușit să se întâlnească cu președintele ales Maia Sandu și cu ministrul de externe al țării noastre Aureliu Ciocoi. Se pare că după o bună perioadă de colaps diplomatic, din cauza declarației președintelui Igor Dodon despre Crimeea, pe care o consideră ca făcând parte din Rusia, realațiile moldo-ucrainene obțin un nou suflu.
Președintele Igor Dodon a plasat Republica Moldova, timp de mai mulți ani, într-o „carantină diplomatică”. Dodon a fost și este văzut ca un președinte care nu poate construi relații multilaterale, relații cu mai multe țări, în primul rând, cu vecinii. Socialistul Dodon devenise marea problemă a acestui stat, eclipsând cu prestațiile sale delirante despre așa zisa „neutralitate” a Moldovei, răul lăsat în urmă de regimul Plahotniuc. S-a comportat de fiecare dată ca o marionetă a unei puteri străine, aberând prin discursuri deviate despre războiul care durează mai bine de șase ani în Ucraina, lovind astfel în suveranitatea Ucrainei și în politicile occidentale. Bineînțeles că încetinirea și mai accentuată a dezvoltării realațiilor moldo-ucrainene a fost marcată și de pandemia COVID-19, odată cu schimbarea agendei și a preocupărilor, din ambele părți.
Dar iată că după o lungă perioadă de promovare a demagogiilor subversive ale Rusiei și subminare a interesului național, odată cu alegerea unui nou președinte, ministrul ucrainean de externe a ajuns la Chișinău cu o serie de promisiuni și constatări pline de speranță pentru viitorul parteneriat dintre cele doua țări. Acesta și-a exprimat mulțumirea Maiei Sandu pentru poziția sa clară privind condamnarea agresiunii Rusiei și ocupația Crimeei.
„Ne dorim mai multă economie, proiecte de infrastructură, trebuie să soluționăm subiectele cronice și să mergem înainte. Ucraina a sprijinit Republica Moldova și vom lucra împreună asupra proiectelor care vor duce la suveranitate. În acest context, ne așteptăm la o Moldovă activă la acest proiect. Aștept cu nerăbdare următoarea întâlnire. Din partea noastră, noi vă asigurăm că vom susține integritatea teritorială a Republicii Moldova în procesul de reglementare a problemei transnistrene și împreună vom insista pe retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană”, a subliniat Dmytro Kuleba.
În aceiași ordine de idei, Ministrul Afacerilor Externe al țării noastre, Aureliu Ciocoi, a menționat că relația cu Ucraina va intra într-o nouă etapă de dezvoltare.
„Discuția a fost foarte deschisă, lucru care îmi insuflă speranța că vom reuși să atingem identificarea soluțiilor pentru problemele care persistă în relațiile noastre. Am hotărât să aducem un suflu nou în relațiile dintre R. Moldova și Ucraina și sper să intre într-o etapă calitativă nouă.”
În același timp, într-un comunicat de presă plasat pe pagina oficială de Facebook a Maiei Sandu, scrie că s-a discutat despre inițierea unei colaborări imediate în vederea relansării relațiilor bilaterale, care au stagnat patru ani.
„Am accentuat necesitatea cooperării în ceea ce privește integrarea europeană, fortificarea securității în regiune, inclusiv prin rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean, asigurarea securității energetice, îmbunătățirea infrastructurii în regiune, precum și facilitarea schimburilor comerciale. Am reiterat sprijinul reciproc pentru integritatea teritorială și suveranitatea fiecărui stat”, a spus Maia Sandu.