Efectele embargoului impus țițeiului rusesc: patru variante pentru a compensa deficitul. ”Moscova a gasit un mare cumpărător”

108

Uniunea Europeană a început, din 5 decembrie, să aplice embargoul asupra petrolului rusesc venit pe cale maritimă și plafonul de preț de 60 de dolari pe baril. Aceste măsuri produc o serie de schimbări pe piața energiei, la nivel mondial.

”Chiar dacă aparent producția de țiței rusesc exportată este de doar 8% din producția mondială totală, aceasta va afecta cererea și implicit va genera efecte economice și sociale”, a precizat specialistul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

Cum diferă acest șoc de alimentare cu țiței de precedentele crize ale petrolului

Șocurile aprovizionării cu petrol au apărut în trecut din cauza Războiului de Iom Kipur dintre țările Arabe și Israel (1973, 1979) sau din cauza conflictului militar din 1990 care a dus la distrugerea instalațiilor de producție a petrolului la invazia Kuweitului de către Irak.

În prezent, principalul motiv pentru care exporturile rusești de țiței și produse rafinate vor fi supuse embargoului ține de invaziei Rusiei în Ucraina.

În plus, tarifele de transport al țițeiului rusesc pentru diferite destinații au crescut la niveluri record, reflectând presiunea publică asupra companiilor petroliere pentru a evita achiziționarea de petrol rusesc, teama de sancțiuni oficiale asupra exporturilor rusești de energie, dar și atacurile asupra navelor din Marea Neagră.

O altă dimensiune în care evenimentul actual diferă de precedentul istoric este că reducerea exporturilor rusești de petrol a fost precedată de o reducere a exporturilor rusești de gaze naturale către Europa.

”Gazul natural este folosit pentru încălzirea locuințelor, pentru producerea de energie și în producția industrială. Creșterile de preț rezultate în diferite grade s-au răspândit pe tot globul prin comerțul cu gaze naturale lichefiate”, a subliniat expertul ăn energie.

Europa poate atenua impactul penuriei de gaze naturale și petrol prin întârzierea opririi centralelor nucleare și a cărbunelui, dar Europa depinde de Rusia și pentru aprovizionarea cu cărbune și chiar uraniu.

Aprovizionarea cu grâu ar putea scădea

Însă efectul invaziei ruse nu se limitează la piețele energetice. Rusia și Ucraina reprezintă împreună 29% din exporturile globale de grâu. Perturbarea exporturilor din Marea Neagră, împreună cu sancțiunile financiare asupra Rusiei, înseamnă că aprovizionarea cu grâu și alte cereale este probabil să fie redusă și în următorii ani.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și