Efortul statelor baltice de a păstra adevărata istorie a celui de Al Doilea Război Mondial și tentativele insistente ale Rusiei de a o rescrie

181

Preşedinţii celor trei ţări baltice – Lituania, Letonia şi Estonia – au condamnat joi, 7 mai, ceea ce ei consideră a fi tentative ale Moscovei de „falsificare a istoriei”, înaintea celei de-a 75-a aniversări a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial

Într-o declaraţie comună, cei trei şefi de stat, ale căror ţări ocupate cândva de URSS sunt în prezent membre ale UE şi NATO, au cerut „adevăr şi justiţie”, altfel spus, recunoaşterea crimelor din epoca comunistă şi a responsabilităţii URSS în declanşarea războiului.

„Denaturarea evenimentelor istorice care au dus la cel de-al Doilea Război Mondial şi la divizarea Europei în urma conflictului reprezintă un efort deplorabil de falsificare a istoriei şi pune sub semnul întrebării fundamentul însuşi al ordinii internaţionale contemporane”, au avertizat cei trei preşedinţi.

De partea cealaltă a baricadei, încă acum câteva luni de zile, vocile fidele Kremlinului acuza Lituania de rescrierea istoriei. Redacția Sputnik din Armenia a acuzat Lituania de faptul că în ultimii 30 de ani „pagini întregi au fost smulse din istoria țării. Istoria actuală este falsă și nu reflectă nimic. Orice încercare de a construi o istorie falsă a Lituaniei este sortită colapsului fatal”, scrie redacția supusă Kremlinului citând un renumit publicist și analist politic din Armenia. Sub pretextul că ar apăra trecutul istoric, Federația Rusă încercă să rescrie evenimentele la care a luat parte și au avut un rezultat fatal.

Tot la începutul lunii ianuarie a anului curent, mai multe instituții de presă din Federația Rusă care au o influență semnificativă au scris despre faptul că Estonia ar răspândi minciuni despre URSS în cel de-al Doilea Război Mondial. Și în acest caz Rusia încercă să se spele pe mâini menționând că a fost forțată să semneze Pactul Molotov-Ribbentrop și nu poartă răspunderea pentru declanșarea celui de al Doilea Război Mondial. De fapt, așa cum am scris și în alte articole, URSS știa despre faptul că Germania nazistă va ataca Polonia în urma semnării pactului. Chiar și în acest context, URSS a semnat Pactul Molotov-Ribbentrop care conținea Protocolul adițional secret și a presupus împărțirea teritoriilor Poloniei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Finlandei și României în sfere de influență sovietice și naziste. Astfel, acuzațiile Rusiei precum că țările baltice încearcă să rescrie istoria sunt inacceptabile. De fapt, aceste țării încearcă să salveze adevărata istorie care a dus la cel de-al Doilea Război Mondial.

În alte acuzații de rescriere a istoriei din partea Rusiei s-au regăsit și Ucraina cu Polonia. Același Sputnik scrie că aceste țări promovează revizionismului istoric și negarea adevărului cu privire la eliberarea teritoriului lor. “Este clar că aceste țări nu urmăresc revanșa militară, ci politică. Poziția actuală a acestor țări (negarea rolului URSS în al Doilea Război Mondial, negarea rolului Armatei Roșii în distrugerea naziștilor) alimentează confruntarea lor cu Rusia”, a scris Sputnik. Poziția oficială a Poloniei, Ucrainei și statelor baltice cu privire la al Doilea Război Mondial se bazează pe fapte împărtășite de majoritatea predominantă a istoricilor. Atât Germania nazistă, cât și URSS stalinistă au fost regimuri totalitare dure, care au cauzat direct moartea a zeci de milioane de oameni. În al doilea rând, aceste două regimuri sunt reciproc responsabile pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Revenind la declarația celor trei președinți, oficialii aduc un omagiu tuturor victimelor conflictului şi soldaţilor ţărilor aliate care au zdrobit regimul nazist, cei trei declară că Uniunea Sovietică a recurs la forţele armate şi la represiune pentru a le supune naţiunile în timpul Războiului Rece.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a calificat drept „revizionism istoric” recentele tentative ale Moscovei de a minimaliza acordul secret Ribbentrop-Molotov din 1939 cu privire la împărţirea Europei între Germania nazistă şi URSS.

Ziua de 9 mai este celebrată în Rusia ca Ziua Victoriei, dar pentru mulţi locuitori din ţările baltice această dată simbolizează începerea ocupaţiei de către sovietici.

Moscova refuză să recunoască drept ocupaţie integrarea prin forţă a ţărilor baltice în URSS în 1944-1945 şi nu a cerut scuze niciodată pentru aceasta. Preşedintele Vladimir Putin şi alţi înalţi responsabili ruşi au acuzat recent Polonia că ar fi contribuit la declanşarea celei de-a doua conflagraţii mondiale. Această teză a fost respinsă cu indignare de Varşovia şi de aliaţii săi occidentali.

Ţările baltice şi-au recâştigat independenţa odată cu destrămarea URSS în anii 1990-1991.

DISINFO.MD amintește că Rusia a pornit o campanie amplă de dezinformare care vizează Polonia și statele baltice. Este un fapt istoric că atât Germania nazistă, cât și URSS stalinistă au fost regimuri totalitare, care au cauzat moartea a zeci de milioane de oameni. Ocuparea statelor baltice de către Uniunea Sovietică a durat între 1940-1941 și 1944-1990 și a dus la deportări în masă și represiuni împotriva populațiilor locale.

Citește și:

Manipularea Federației Ruse pe marginea monumentelor sovietice

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și