Elita Rusiei trage un semnal de alarmă în privința economiei. Industria de apărare, amenințată

0

Strămtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post.

Când președintele rus Vladimir Putin s-a adresat în această lună la o adunare anuală dedicată marilor afaceri, el nu s-a putut abține să nu trâmbițeze despre faptul că sancțiunile occidentale au eșuat.

„Scopul a fost de a da Rusiei o lovitură strategică… pentru a slăbi industria, finanțele și serviciile din țara noastră”, a spus Putin la conferința de investiții VTB, subliniind că creșterea economică în Rusia va ajunge la 4% în acest an, depășind cu mult rata din Europa. . „Este clar că aceste planuri au eșuat.”

Totuși, în ciuda aplauzelor politicoase pentru președintele rus, o stare de tensiune a ieșit la suprafață în rândul elitei ruse din pricina presiunilor crescânde ale sancțiunilor asupra economiei.

Directori ai marilor companii au avertizat în număr tot mai mare asupra faptului că majorarea ratelor dobânzilor băncii centrale pentru a combate inflația fulminantă riscă să oprească creșterea economică anul viitor.

Ar putea urma o serie de falimente, inclusiv în industria militară sensibilă din punct de vedere strategic a Rusiei, unde boom-ul producției care alimentează războiul Rusiei în Ucraina este prognozat să încetinească anul viitor, au spus directorii.

Până și președintele american ales Donald Trump a comentat, într-o postare pe rețeaua sa Truth Social în acest weekend privind înlăturarea neașteptată a aliatului Kremlinului, fostul dictator, Bashar al-Assad, că Rusia a fost slăbită parțial din cauza „unei economii proaste”.

Avertismente privind falimentul

Pe măsură ce crește probabilitatea ca banca centrală să fie obligată să impună o nouă majorare a ratei dobânzii luna aceasta, membrii de regulă reticenți ai cercului interior al lui Putin s-au alăturat criticilor fără precedent la adresa măsurilor care au menținut dobânda cheie la 21%. Chiar și așa, inflația anuală continuă să crească la peste 9%, conform datelor oficiale, crescând perspectiva unei „stagflații” prelungite sau chiar a recesiunii anul viitor.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și