Eșecul spectaculos al faimosului convoi rus ce se întindea pe 56 de km: trebuia să cucerească Kievul

801

Militari, servicii de informații, veterani și civili au fost martori ai trecerii faimosului convoi rus care a fost văzut îndreptându-se spre Kiev în primele zile ale invaziei din 24 februarie. De fapt, a fost o coadă de vehicule care a ajuns să se întindă pe 56 km. N-a mai ajuns la Kiev pentru că s-a împotmolit.

Pe 28 februarie, la patru zile de la invazie, o coadă de vehicule blindate, lungă de 15 km, a fost observată prin satelit în nordul țării.

La acea vreme, media occidentale scriau despre un convoi, dar această descriere s-a dovedit o supraestimare pentru nimic mai mult decât un ambuteiaj, și, în esență, o eroare tactică de proporții.

Martorii care au urmărit convoiul sau au intrat în contact cu el, precum și hărțile și documentele lăsate în urmă de forțele ruse forțate să se retragă din regiunea Kiev, au scos totul la iveală. Totodată, au scos la lumină planul de cucerire inițial și cum a fost posibil să eșueze atât de spectaculos.

Primele ore

Povestea începe în prima zi de război, la granița Ucrainei cu Belarus.

Luminile de la primele rachete au fost observate în pădurile de la Cernobîl de către militarii din Brigada de asalt aeriană 80, aflată în patrulă în zonă.

„Îmi amintesc că am văzut lumini sclipind în întreaga pădure. Inițial am crezut că sunt faruri de mașină. După care mi-am dat seama că erau Grad-uri [lansatoare de rachete multiple autopropulsate]. Trăgeau spre noi”, povestește Vladislav, în vârstă de 23 de ani, care ieșise să fumeze în acea noapte.

După cum fusere instruită în cazul unui atac, Brigada 80 a aruncat în aer podul ce leagă Cerbobîlul de următorul oraș important, Ivankiv. Scopul era să câștige timp pentru a reuși să se retragă către Kiev.

„La început am fost surprins, de ce să nu îi oprim acolo, la Cernobîl? Dar trebuia să studiem inamicul.  Așa că asta am și făcut”, spune el.

Marele plan

Vladislav a văzut în acea noapte primele vehicule ce aveau să formeze convoiul rus.

Contrar relatărilor de la acea vreme, coloana lungă de 56 km reprezenta de fapt 10 unități de batalioane tactice rusești separate, potrivit Forțelor Armate Ucrainene.

Alte atacuri fuseseră lansate în est și în sud, dar aceste 10 unități aveau o misiune specifică: să intre în Ucraina dinspre Belarus, să pătrundă în capitală și să înlăture guvernul. În termeni militari: un atac de decapitare.

Un document rusesc, văzut de BBC, a dezvăluit calendarul asociat planului. Primul batalion a intrat în Ucraina la ora 04:00 pe 24 februarie, iar ordinele erau să avanseze spre Kiev, unde ar fi trebuit să ajungă la 14:55.

Un număr de batalioane urmau să se deplaseze spre Hostomel, la nord de Kiev, pentru a veni în sprijinul trupelor ce fuseseră parașutate acolo pentru a securiza aeroportul.

Celelalte trebuiau să îndrepte spre centrul Kievului.

Asaltul s-a bazat în mare măsură pe două elemente – secretul și viteza.

Potrivit Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI) (un grup de reflecție în domeniul securității cu sediul în Marea Britanie), prin ascunderea planurilor de atac asupra capitalei, soldații ruși puteau realiza o depășire a forțelor ucrainene cu 12 la unu.

Totuși, acest atac în secret a avut un cost. Înșelăciunea lui Putin a fost atât de reușită, încât majoritatea comandanților nu au primit ordinele decât cu 24 de ore înainte de invazie.

Cum s-a împotmolit convoiul

La nivel tactic, planul le-a creat vulnerabilități efectivelor. Le lipseau hrana, combustibilul și hărțile. Nu aveau instrumente de comunicare adecvate. Aveau muniție insuficientă. Erau prost pregătiți pentru iarnă.

Echipați cu pneuri nepotrivite și înconjurați de zăpadă, rușii s-au trezit într-o baie de noroi. Civilii de lângă orașul Ivankiv au povestit despre cum soldații ruși le cereau fermierilor ucraineni să îi ajute să scoată tancurile din noroi.

În imposibilitatea de a avansa, vehiculele rusești au fost nevoite să devieze pe drumuri asfaltate pentru a evita pământul moale, ceea ce a forțat mii de soldați să se grupeze într-o singură coloană.

Doar că, având mijloace limitate de comunicare, acestea au fost angrenate rapid într-un ambuteiaj de proporții.

Nu te deplasezi pe teritoriu ostil într-un convoi lung. Niciodată”, a comentat un expert militar aflat pe teren.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și