EUObserver: Expulzarea diplomaților/spionilor ruși nu va salva Europa Centrală de interferențele Federației Rusia

153

Ambasadele ruse supradimensionate din capitalele Europei de Est au devenit într-adevăr baze pentru spioni, dar aceasta nu este singura problemă. Sunt vremuri tulburi pentru Republica Cehă. Cel mai mare conflict dintre Praga și Moscova de la căderea comunismului a izbucnit chiar atunci când partea cehă era pe punctul de a cumpăra un lot mare de vaccinuri Sputnik V. Și virajul ceh „spre est” a fost oprit.

Acum se teme de amploarea influenței rusești asupra societății cehe într-o gamă întreagă de probleme: de la vaccinări la investiții străine. Pe 17 aprilie, prim-ministrul ceh Andrei Babis a convocat o conferință de presă urgentă pentru a vorbi despre „dovezi irefutabile” ale implicării agenților de informații ruși într-o explozie puternică la un depozit de muniție în apropierea satului Vrbetice în 2014. Apoi, doi lucrători din depozit au fost uciși. Politicienii cehi au numit acest episod un act de „terorism de stat”.

Agenții unității 29155 GRU, care au folosit arme chimice în Salisbury în 2018, au fost acuzați de organizarea atacului. Drept urmare, Praga a cerut ca 81 de angajați ai ambasadei ruse să părăsească țara. Revocarea diplomaților legați de serviciile de informații străine ruse a confirmat doar temerile de lungă durată că ambasada ar fi servit drept centru pentru operațiunile ruse clandestine. Și alte țări din regiune s-au confruntat cu provocări similare.

Pavel Havlicek, cercetător al Asociației pentru Afaceri Internaționale a Cehiei, a declarat că „ambasada rusă la Praga este prea mare, la fel ca și alte ambasade rusești din Europa Centrală. Dovezile activității secrete rusești ar trebui să fie un apel de trezire pentru întreaga regiune”.

Cei patru de la Visegrad, care include Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia, s-au unit în trecut pentru a apăra încălcările suveranității naționale de la Bruxelles. Dar, din anumite motive, nu au reușit să acționeze ca un front unit împotriva agresiunii Rusiei. Ungaria a refuzat expulzarea diplomaților ruși și a insistat ca declarația de susținere a Republicii Cehe a celor de la Visegrad să fie „înmuiată”.

„Scindarea asupra Rusiei este probabil să se adâncească. Polonia și Republica Cehă vor susține mai mult UE și NATO, dar Ungaria, sub guvernul Orban, își va continua cursul mai pro-rus”, a declarat Emil Aslan, directorul Institutului de la Praga de Relații Internaționale.

Mulți din regiune se tem că activitatea de informații nu este decât vârful aisbergului când vine vorba de influența rusească ostilă. Potrivit lui Gavlicek, proliferarea organizațiilor paramilitare radicale loiale Kremlinului este un motiv foarte puternic de îngrijorare în toată Europa Centrală.

„Există temeri că grupurile paramilitare din Republica Cehă și Slovacia cooperează cu Moscova împotriva statelor lor. Infiltrarea în societate este mult mai profundă decât ambasadele umflate”, a spus el.

Câteva grupuri paramilitare s-au format în toată Europa Centrală după anexarea rusă a Crimeei în 2014. În Republica Cehă, un grup numit Rezervații pentru Pace ai Armatei Cehoslovace are legături strânse cu militanții ruși din Ucraina. La fel ca alte astfel de organizații, se opune UE, NATO și globalizării.

În Slovacia, un grup de „recruți slovaci” mențin legături cu o bandă de motocicliști afiliată Kremlinului numită „Lupii de noapte”. Astfel de organizații paramilitare, împreună cu partide radicale de dreapta, încearcă să destabilizeze organizațiile legate de Occident, promovând în același timp sentimentele pan-slaviste și pro-ruse.

Infiltrarea forțelor anti-occidentale are loc și prin prezența economică rusă, care este acum privită din ce în ce mai mult cu un sentiment de neîncredere.

Jiri Pehe, directorul Universității New York din Praga, a arătat o legătură suspectă între tranzacțiile opace de afaceri și spălarea banilor din Rusia. Potrivit acestuia, un număr mare de „antreprenori” din Rusia în Republica Cehă „promovează de fapt interesele statului rus”. Pehe este convins că amenințarea la adresa securității interne va fi neutralizată numai după suprimarea dură a unor astfel de forțe economice ostile.

„Dacă vrem să vorbim despre suveranitate în Republica Cehă, expulzarea mai multor agenți ruși din ambasadă nu va face mare lucru”, a spus el.

Există deja semne ale unei contraofensive împotriva influenței economice a Moscovei. Rosatom a pierdut un contract pentru construirea unei centrale nucleare în Republica Cehă în valoare de 6 miliarde de euro. În plus, Praga nu mai are în vedere posibilitatea de a cumpăra vaccinul rusesc Sputnik V. Dar devine clar că o gamă mult mai largă de factori politici și sociali care au consolidat influența Rusiei de-a lungul anilor necesită atenție. Și când vine vorba de suveranitatea Europei Centrale, trebuie, de asemenea, să acordați atenție în cele din urmă elefantului din cameră.

Ca și alte țări din regiune, Republica Cehă cântărește amenințările de la lansarea gazoductului Nord Stream 2, precum și beneficiile economice promise de la aceasta.

„Implicațiile pentru politică și securitate din Nord Stream 2 sunt clare. Dar Republica Cehă va fi beneficiarul. Prin urmare, percepția este echilibrată. Aici apare un paradox: deschidem ușile influenței ruse și în același timp încercăm să ia măsuri diplomatice împotriva Moscovei”, a spus Havlicek.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și