Europa liberă: Interes sporit pentru școlile românești din stânga Nistrului: „O parte din oameni au înțeles că viitorul lor nu e în Rusia”

111
Numărul elevilor din școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului a crescut în ultimii 3 ani. Directorii liceelor cu care a discutat Europa Liberă spun că acest lucru s-a întâmplat datorită vorbitorilor de rusă din regiunea transnistreană care vor un alt viitor pentru copiii lor.
La liceul „Alexandru cel Bun” din Bender (Tighina) învață 458 de elevi, iar în ultimii ani numărul elevilor este în continuă creștere. Numai în anul de studii 2023-2024 au venit circa 30 de elevi din familii ucrainene și/sau vorbitoare de limbă rusă. Majoritatea, în clasele primare, unde din 30 de elevi, cinci nu vorbesc româna.

„Cred că acest lucru se întâmplă din cauza războiului din Ucraina, pentru că o parte din oameni au înțeles că viitorul lor nu este în Rusia. Acei care se gândeau să-și caute un loc de muncă în Rusia acum înțeleg că nu au ce căuta acolo”, spune directoarea liceului „Alexandru cel Bun”, Maria Roibu.

Ea salută dorința familiilor alolingve de a-și da copiii la școlile românești, dar crede că o fac, mai degrabă, din motive pragmatice. „În toți acești ani, noi am avut o experiență foarte amară și încă nu putem să avem încredere în vorbitorii de limbă rusă care își aduc copiii la noi. Nu îi aduc din suflet, este mai mult un interes”, susține directoarea.

Citește articolul integral aici

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și