Expert în energie: Ar trebui să ne ținem nervii tari în această perioadă. Jocul Gazprom nu poate ține mult, n-are unde înmagazina gaze
Jocul pe care îl face Gazprom, întrerupând, sub diverse pretexte, livrările spre Europa, pentru a crea panică și o eventuală creștere a prețurilor, nu poate dura mult, pentru că Rusia pur și simplu nu mai are unde să-și înmagazineze gazele, în condițiile în care 75 la sută din exporturile sale sunt spre Europa. Ar trebui „să ne ținem nervii tari” în această perioadă și să nu reacționăm emoțional la anunțurile Moscovei, spune expertul român în energie Otilia Nuțu.
Europa este îngrjorată după ce Gazprom a anunțat că închide conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de întreținere. Este cea mai mare conductă care transportă gazul rusesc către Germania. Fluxurile vor fi oprite, teoretic, timp de zece zile, până în data de 21 iulie, însă guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina. Astfel, ar da peste cap planurile occidentalilor de umplere a depozitelor pentru iarnă și ar accentua o criză a gazelor.
Germania nu este singura țară care își face griji privind livrările de gaze naturale din Rusia. Vecinii francezi sunt la fel de preocupați de situație, convinși că era gazului rusesc pentru Europa apune rapid. Austria și Italia au anunțat deja, luni, scăderi masive ale livrărilor de gaze, mult sub ceea cea ar fi trebuit să primească.
„Eu cred că ar trebui să ne ținem nervii tari în această perioadă, pentru că Gazprom face ce face începând cu toamna trecută și problema lor este faptul că nu va putea să mențină pe termen lung această abordare, adică această amenințare cu tăierea gazului în mod selectiv, de astăzi pe mâine, sub diverse pretexte. Cu siguranță că această lucrare de întreținere n-ar fi trebuit să pună nicio problemă și mai ales repararea acelei turbine, atâta vreme cât există și alte rute de transport pentru acest gaz. Exact aceeași cantitate de gaz ar fi putut să fie transportată prin rutele mai vechi, prin Ucraina. Deci, este un joc pe care îl face Gazprom”, spune Otilia Nuțu.
Miza jocului Gazprom – creșterea prețului pe piața spot a gazului
„Problema Gazprom este că nu poate continua totuși acest joc pe termen nelimitat și asta din cauză că ei au o producție care este relativ constantă și nu pot exporta mai mult decât o fac deja în alte părți, spre Turcia, spre China, gaz lichefiat spre alte țări din Asia, nu pot înmagazina mai mult decât o fac deja. Anul trecut, în momentul în care au redus foarte mult livrările către Europa, practic și-au atins maximum de capacitate de înmagazinare și iarna trecută, fiind și una foarte ușoară, depozitele erau aproape pline. Deci, acest joc nu poate să continue la infinit”, a explicat luni, la Digi24, expertul în energie. „Acesta este și motivul pentru care acel embargo pe gaz ar fi fost într-adevăr o lovitură devastatoare pentru Gazprom”, a adăugat Otilia Nuțu.
Ce face Gazprom în acest moment este să joace cu niște cantități relativ mici de gaz, comparativ cu exporturile totale către Europa, care anul trecut au fost în jur de 150 de miliarde de metri cubi, iar anul acesta vor fi probabil mai puține, poate 120-130 (de miliarde de metri cubi). Însă cantitățile pe care Gazprom le manipulează în aceste zile sunt de 1-2-3 miliarde de metri cubi, cărora capacitățile de magazinare existente le poate face față, a arătat Otilia Nuțu.
„Ce mai face Gazprom în acest moment este să miște foarte rapid prețurile din piața spot. De fiecare dată când apare un anunț că s-a întrerupt câteva zile o furnizare de gaze către una dintre țări, prețurile din piețele spot explodează și trag după ele și prețurile din celelalte contracte pe care le are Gazprom în acest moment, care sunt legate și ele de prețurile spot. Deci, ăsta este jocul și noi ar trebui să ne menținem nervii tari”, a subliniat Otilia Nuțu.
Citește articolul integral AICI