Companiile navale grecești care merg în porturile rusești consolidează protecția vaselor după o serie de explozii misterioase care au avariat petroliere ce au legături cu comerțul de petrol al Moscovei, au declarat pentru Reuters mai multe surse din mediul armatorilor greci.
Printre măsurile adoptate sunt inclusiv inspecții subacvatice pentru a verifica existența unor obiecte străine pe carenele vaselor.
Țările occidentale au impus un val de sancțiuni asupra Rusiei, una dintre ele, decisă de țările G7, fiind impunerea unui preț maximal de 60 de dolari pe barilul de petrol exportat de Moscova. O mare parte din petrolul rusesc este exportat prin intermediul unei „flote-fantomă”, însă datele arată că și nave grecești au transportat țiței rusesc.
Companiile grecești susțin că transportul petrolului din Rusia vândut la limita de preț impusă de G7 este o activitate comercială legitimă. Însă exploziile care au avut loc în cazul a cel puțin șase nave care aveau ca destinație portul Ust-Luga de la Marea Baltică și Novorossiisk de la Marea Neagră au îngrijorat piețele.
Navele care așteaptă în apropierea porturilor rusești își vor schimba poziția la anumite intervale pentru a face amplasarea lor mai puțin previzibilă, în timp ce echipajele vor fi în alertă față de orice mișcare în jurul navei lor, a declarat una dintre sursele grecești menționate de Reuters. De asemenea, partea aflată sub apă a navelor va fi inspectată periodic de scafandri.
Până acum nu au fost făcute publice date din anchetele oficiale, însă surse de securitate au afirmat că au fost folosite mine magnetice, atașate de corpul navei.
Detalii, AICI