FAKE ALERT! AiF: Moldova nu a primit vaccin din partea UE și așteaptă Sputnik-V

396

Ediția rusă „Argumenty i Fakty” face jocul lui Igor Dodon și Vladimir Voronin. Într-un efort de a ridica ratingul blocului comuniștilor și socialiștilor în ajunul alegerilor, ziarul răspândește o adevărată dezinformare.

Corespondentul „AiF” Gheorghii Zotov a vizitat Moldova și a vorbit despre modul în care decurge vaccinarea în țara noastră. Imaginea s-a dovedit a fi însă distorsionată. Cu siguranță acest lucru a fost făcut în mod intenționat, deoarece toate informațiile privind imunizarea în Moldova sunt publice și ușor de accesat. Iar datele oficiale resping afirmațiile jurnalistului rus.

„Deputații pro-occidentali, cărora le place să cânte despre aderarea republicii la Uniunea Europeană, sunt extrem de reticenți în a discuta despre faptul că UE aproape că nu i-a ajutat pe moldoveni cu un vaccin, iar Rusia a trimis Sputnik V”, scrie corespondentul. Și prezintă următoarea imagine: Moldova a primit 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul ONU, iar România a oferit 50.000 de doze. Zotov menționează și vaccinurile chineze și indiene, însă fără a specifica cantitatea.

În acest context, se subliniază rolul lui Igor Dodon. „Președintele Maia Sandu a făcut apel la 30 de țări (!) cu rugămintea de a ajuta Republica Moldova cu vaccinul. Numai că nimeni nu se grăbește să-i dea o mână de ajutor. Apropo, liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, fostul președinte al Moldovei, a adus din aprilie 142.000 de doze de Sputnik V din Rusia”, notează autorul.

Din articol reiese că liderul PSRM a realizat de unul singur mai mult decât întregul aparat de stat moldovenesc. De fapt, lucrurile stau diferit:

Iată ce spune site-ul UNICEF despre asta: „În primul trimestru al anului 2021, Moldova a primit deja 86 970 de doze prin mecanismul COVAX. Livrările prin intermediul COVAX vor continua în următoarele zile și săptămâni, cu peste 100.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech care vor fi expediate până la sfârșitul lunii iunie.” Date similare se regăsesc pe site-ul Ministerului Sănătății din Republica Moldova. 24.570 din dozele de vaccin sunt Pfizer, restul este AstraZeneca. În total, Moldova a primit deja 785.770 doze de ser prin diferite canale. Și „Sputnik V” nu predomină în această listă, după cum încearcă „AiF” să convingă cititorul.

Jurnalistul rus a denaturat și informațiile despre ajutorul din România. București a donat 132 de mii de doze de vaccin țării noastre și nu 50 de mii, așa cum scrie „AiF”.

„Platforma COVAX a lansat, de asemenea, un mecanism de partajare a costurilor prin care Republica Moldova va putea achiziționa peste două milioane de doze de vaccin COVID-19 la prețuri competitive. Mai mult, față de dozele de vaccinuri care vor fi furnizate gratuit prin COVAX într-o cantitate suficientă pentru 20% din populația Moldovei, acest mecanism va facilita accesul egal la vaccinuri împotriva COVID-19 și o creștere a nivelului de vaccinare a populației”, a potrivit site-ului UNICEF. În paralel, autoritățile moldovenești sunt în negocieri directe cu producătorii de ser.

Apropo, despre cum decurge vaccinarea. „Să mergi să te vaccinezi fără a sta la cozi infernale, așa cum se e în Rusia, în Moldova este imposibil. În primul rând sunt imunizați medicii, apoi – cei care practică profesii riscante, după care – vârstnicii”, scrie autorul articolului.

În primul rând, practica este de așa natură încât, în întreaga lume, sunt vaccinate prioritar persoanele expuse riscului. Este vorba de medici, vârstnici și pacienți cu anumite boli cronice.

În al doilea rând, în Moldova, pe 11 mai, a început a treia și ultima etapă de vaccinare, când toată lumea poate fi vaccinată. Centrele de vaccinare sunt deschise peste tot, vă puteți înscrie atât la clinică, cât și online, pe vaccinare.gov.md. Potrivit ultimelor date, prima doză de vaccin a fost primită deja de 228.971 de persoane, iar 31.423 de oameni sunt imunizați cu ambele doze.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și