Fake marca „Komsomolskaya Pravda”: În Moldova nu este exclusă repetarea scenariului Nagorno-Karabah

148

Publicațiile pro-ruse afiliate Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) se mobilizează după înfrângerea candidatului lor la alegerile prezidențiale și răspândesc masiv falsuri și teorii ale conspirației. De data aceasta, Komsomolskaya Pravda în Moldova s-a referit la opinia unui expert rus:

Noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a renunțat la cursul său de dezvoltare a relațiilor cu Rusia, care a fost menținut de predecesorul său Igor Dodon, și a fost de acord să-și dea țara sub fusta SUA. Acum ar trebui să se aștepte la o nouă escaladare a conflictului din regiunea Mării Negre, scrie kp.md, referindu-se la mass-media pro-Kremlin PolitRussia.

De menționat că, după câștigarea alegerilor prezidențiale, candidatul PAS, Maia Sandu, a declarat într-un interviu acordat BBC că speră să construiască relații bune atât cu Rusia, cât și cu alte țări.

Sper că vom avea un astfel de dialog. Așa cum am menționat anterior, îmi doresc ca Moldova să aibă relații bune cu toate țările, inclusiv Rusia. Foarte mulți conaționali de-ai noștri muncesc în Rusia. Trebuie să le asigurăm condiții bune, trebuie să soluționăm problema exportului moldovenesc. De asemenea trebuie să semnăm un acord referitor la asigurarea cu pensii. Avem o agenda destul de mare în ceea ce privește relațiile moldo-ruse, a declarat Maia Sandu pentru portalul BBC rus.

Igor Dodon, care a fost președinte timp de patru ani, a promis că va urma o politică externă „echilibrată” în 2016, însă a mers în vizite de lucru doar în Rusia și Turcia.

Poziția clară cu privire la soluționarea conflictului transnistrean a Maiei Sandu este diferită de cea promovată de Igor Dodon, care îl recunoaște pe liderul separatist de pe malului stâng al Nistrului ca președinte.

Campania de dezinformare pro-Kremlin împotriva noului reședinte  a început cu mult timp înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale. Scopul principal al acestor narațiuni a fost de a discredita candidatul și echipa sa, prezentându-i ca „marionete occidentale”, atașând la aceasta o narațiune că Occidentul va organiza o altă „revoluție” în Moldova. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când Kremlinul vede o mișcare politică împotriva intereselor Rusiei în Republica Moldova.

Iată mai multe exemple de dezinformare despre Maia Sandu, pe care presa pro-Kremlin le răspândește cu regularitate:

– Sandu a câștigat alegerile prezidențiale doar din cauza falsurilor;

– Sandu l-a sfătuit pe Zelensky să înceapă o campanie militară în Donbass;

– despe misiunea Maiei Sandu de a-l ajuta pe Biden să creeze un cordon sanitar în jurul Rusiei;

– că dorește să aranjeze un al doilea Karabah în Transnistria, unde România și Moldova au planuri secrete pentru retragerea trupelor ruse;

– sau că, după victoria ei, prăbușirea Moldovei este inevitabilă.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și