Fake și manipulare! Cum un deputat socialist justifică modificarea Codului Electoral
Au mai rămas aproximativ patru luni până la următoarelor alegeri prezidențiale care vor avea loc în noiembrie. În acest timp, deputații socialiști intenționează să introducă mai multe modificări în Codul Electoral. Mai exact, intenția este să scurteze cu două ore procesul votării, să introducă o serie de restricții pentru observatori și multe altele. O demonstrează proiectul de lege propus în Parlament de către deputații Partidului Socialiștilor: Corneliu Furculiță, Alla Dolință, Vasile Bolea și Petru Burduja.
Proiectul a fost dezbătut în plenul Parlamentului în data de 16 iulie. Socialistul Vasile Bole a susținut amendamentele, care, potrivit colegului său Grigore Novac, ”sunt binevenite și vor avea un efect pozitiv asupra Codului Electoral”.
Justificând ideea reducerii timpului de vot cu două ore, Vasile Bolea a spus că acest proiect „a fost discutat pe larg, inclusiv cu reprezentanții societății civile”. Această frază poate fi considerată falsă, din simplu motiv că 99,9% din toate propuneri alternative de modificare a Codului Electoral, care au ajuns la Comisia juridică, au fost respinse.
Inițial, proiectul de lege, elaborat de experții partenerilor noștri de dezvoltare, a ajuns la Comisia Electorală Centrală, unde a fost analizat și completat. Apoi, proiectul de lege a fost publicat și pe pagina web a Comisiei pentru consultări publice. Drept urmare, reprezentanții societății civile l-au analizat și au venit cu o serie de propuneri. În cele din urmă, CEC a anunțat că propunerile societății civile vor fi transmise Guvernului și Parlamentului. Totuși, proiectul a auns să fie dezbătut în plenul Parlamentului fără modificările propuse de societatea civilă.
”Faptul că acest proiect de lege a fost elaborat și este susținut de societatea civilă este o minciună”, spune Pavel Postica, director de programe al Promo-LEX.
Mai mult, modificările propuse de deputații PSRM vin în contradicție cu măsurile anti-COVID-19. Ținând cont de propunerile socialiștilor, alegerile ar trebui să aibă loc între orele 8.00 și 20.00. Astfel, din cauza numărului mare de alegători, care se vor grăbi să ajungă la secțiile de votare în timp util, ar putea fi dată peste cap organizarea în secții, dar ar putea fi încălcate și măsurilor impuse de Comisia pentru sănătate publică.
Manipulare
„Dacă nu mă înșel, chiar Promo-LEX a susținut această inițiativă”, spunea Bolea de la tribuna Parlamentului. De fapt, organizația Promo-LEX nu a susținut o astfel de inițiativă, ci chiar ”se opune unor astfel de modificări la legislația electorală, deoarece acestea pot submina organizarea unor alegeri libere și corecte.”
”O zi electorală de 12 ore este o practică internațională ”, mai spunea deputatul. Și în acest caz este vorba despre o manipulare, deoarece nu există o singură practică internațională în acest sens. Aceasta diferă de la o țară la alta. În Estonia exisă votul online, iar în Federația Rusă, cel mai recent proces electoral, referendumul privind modificarea Constituției, a durat o săptămână, nemaivorbind de metodele alternative de vot, cum ar fi votul prin corespondență, votul preliminar sau votul electronic.